Belföld

Cseh és szlovén piacokat hódít a Mol

A cseh Nemzeti Vagyonalap csütörtökön újra meghirdette az Unipetrol vegyipari és olajfinomító holding 63 százalékos állami részét. Információink szerint a Mol is érdeklődik, és a szlovén piacon is 10 százalékos részesedésre tör.

Az Unipetrol 63 százalékos állami vagyonrészének eladására tett első kísérlet tavaly szeptemberben meghiúsult. Az akkori pályázat nyertese, a cseh-svájci Agrofert Holding végül is nem volt hajlandó megfizetni a 361 millió eurós vételárat, és annak csökkentését követelte. Ebbe azonban a kormányzat nem ment bele, és így az üzlet meghiúsult.

Zűrös leányvállalatok

Az előző eladástól eltérően most az állami részvényeket konzorciumok is megvehetik. A pénzügyminisztérium egyelőre nem hozott döntést arról, hogy az Unipetrol leányvállalatainak 4,6 milliárd koronás, rendezetlen adóssága szintén része lesz-e az eladásnak. A kormány a prágai sajtó szerint nem kívánja korlátozni az új tulajdonost abban sem, hogy megtartja-e a leányvállalatokat, vagy gyorsan túlad rajtuk.

– Az ideális lenne, ha a jogi kereseteket a magánosítás folyamatában rendezni sikerülne – jelentette ki a pénzügyi tárca szóvivője, Eva Nováková. A legnagyobb adóssága – 1,8 milliárd korona – a Spolana Neratovice társaságnak van, míg a Benzina adóssága 1,14 milliárd korona. Nováková szerint hivatalos döntés ez ügyben a jövő héten várható.

8-10 milliárd koronás bevétel


A cseh sajtóban közzétett információkból kiderül, hogy a részvények minimális eladási árát nem határozták meg. Pavel Kuta, a vagyonalap elnökhelyettese a HospodárskéNoviny című gazdasági és politikai napilapnak nyilatkozva elmondta, hogy a kormány által jóváhagyott forgatókönyv szerint az Unipetrol új tulajdonosa jövő március végéig válhatna ismertté.

Cseh pénzügyi szakértők úgy vélik, hogy az állam mintegy 8-10 milliárd koronás bevételre számíthat.

– Ha az ár jelentősen meghaladná a tízmilliárd koronát, akkor a privatizációt nagyon sikeresnek lehetne minősíteni. Kilencmilliárd alatti ajánlat pedig csődöt jelentene – mondta a lapnak Roman Cenek, az Atlantik FT prágai pénzügyi csoport elemzője.

Privatizációs menetrend

Az Unipetrol iránt érdeklődő cégeknek először levélben kell jelezniük a vagyonalapnak, hogy vételi szándékuk komoly. Miután megfizetik a regisztrációs összeget, megkapják a szükséges privatizációs dokumentumokat. A cégeknek december 20-ig kell leadniuk a még nem kötelező jellegű ajánlataikat, illetve bizonyítaniuk, hogy van elegendő pénzügyi fedezetük az üzlethez, és hogy van tapasztalatuk a vegyiparban.

Ezeket az ajánlatokat aztán a kormány tárcaközi bizottsága megvizsgálja, s eldönti, hogy közülük ki vehet részt a versenypályázaton. A már kötelező ajánlatokat március első feléig fog kelleni leadni, s a tárcaközi bizottság javaslatai alapján a kormány március végéig eldönti, kinek is adja el az Unipetrol állami vagyonrészét.

A Mol is pályázhat

A FigyelőNet kérdésére a Mol sajtóosztályán megerősítették: a térség valamennyi privatizációs ügylete érdekli a céget, így természetesen az Unipetrol eladása is. Hogy beadják ajánlatukat, arról a pályázati anyag tanulmányozása után döntenek.

A cseh sajtó szerint az Unipetrol megvétele iránt a magyar Mol Rt., a brit Rotch Energy, az osztrák OMW és a lengyel PKN Orlen érdeklődik. Állítólag orosz cégekre is számítani lehet. A Hospodárské Noviny szerint az Unipetrol új tulajdonosa gyakorlatilag ellenőrzést szerez a cseh vegyipar egésze felett.

Az Unipetrol az idei első kilenc hónap alatt 9,6 millió koronás adó előtti nyereséget mutatott ki. Tavaly az első kilenc hónapban a holding 92,8 millió koronás veszteséggel gazdálkodott. A holding bevételei az első kilenc hónapban 36,4 milliárd koronát tettek ki.

Szlovénia is cél

Hosszú távú stratégiai céljainak megfelelően, illetve annak érdekében, hogy a szlovén piacon is erősítse pozícióját, a Mol Rt. három új töltőállomást adott át Celjén, Litiján és Kocevjén, ezzel immár ötre növelve a Szlovéniában működő töltőállomások számát. A Mol arra törekszik, hogy Közép-Európa legtekintélyesebb integrált olajvállalatává váljon és középtávon 10 milliárd dolláros tőkével bíró multinacionális vállalatként jelenjen meg Európa piacain.

“A szlovén piacot illető célkitűzésünk az, hogy 2007-re 10 százalékos piaci részesedést érjünk el, mintegy 40 egységet üzemeltetve. A most felavatott három töltőállomással immár öt benzinkutat működtetünk Szlovéniában, és hálózatfejlesztési programunknak köszönhetően az idei év végére további három benzinkutat avatunk. A most átadott töltőállomások a Mol által forgalmazott termékek és színvonalas szolgáltatások teljes skáláját kínálják. Felszereltségükben a legkorszerűbb környezetvédelmi követelményeknek is megfelelnek. Minden üzemanyag már most megfelel a 2005-ben érvénybe lépő európai normáknak, mind az összetétel, mind a minőség tekintetében” – áll a társaság lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Dr. Szórád József, a Mol Lakossági Szolgáltatások Divíziójának ügyvezető igazgatója elmondta: „Az a célunk, hogy a szlovén polgárok és a Szlovéniában utazók is egyre gyakrabban vehessék igénybe a Mol által nyújtott kényelmet és színvonalas szolgáltatásokat”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik