Belföld

Mol-PKN fúzió – előszerződés már novemberben?

Elképzelhető, hogy Magyarország és Lengyelország még e hónapban előzetes megállapodást köt a PKN Orlen és a MOL kapcsolatának szorosabbra fűzéséről - értesült a Reuters a tárgyalásokhoz közeli forrásoktól kedden.



Regionális piacvezető lenne a magyar-lengyel cég 

A Molban és a PKN-ben eghatározó tulajdoni részesedéssel rendelkező kormányok keresik annak lehetőségét, hogy a jövő májusi EU-belépés előtt erősítsék a cégek versenyképességét. Nemrégiben újra megkezdték a tárgyalásokat a vállalatok összekapcsolásáról, és ezzel egy olyan regionális piacvezető társaság létrehozataláról, melynek éves árbevétele 9 milliárd dollár, piaci értéke pedig mintegy 6 milliárd dollár lenne.

A Reuters forrásai szerint a megállapodást Medgyessy Péter írhatja alá, aki november 19-én Lengyelországba látogat. “Mindenki azt szeretné, hogy valamilyen megállapodást aláírjanak Medgyessy látogatása során, de nem vagyunk abban biztosak, hogy addig be tudjuk fejezni a munkát” – nyilatkozta egy kormányhivatalnok.

A két olajcég jövőjével kapcsolatban az egyik lehetséges megoldás a kereszttulajdonlás, amely 2006-ra teljes összeolvadássá terebélyesedne ki. A lengyel kormány a PKN-ben 28 százalékkal, a magyar állam a MOL-ban 23 százalékkal részesedik. A terv része, hogy a PKN vásárolna a MOL által kibocsátandó új részvényekből, s a MOL az ebből származó készpénzért venne PKN részvényeket – állítják a Reuters forrásai.


A magyar kormány nem erősítette meg a híreket


A magyar kormány nem erősítette meg a miniszterelnök programját, mert utitervét csak Indiából történő visszatérte után véglegesítik. A lengyel fél megerősítette, hogy a látogatás előkészítése folyamatban van. A tárgyalásokhoz közel álló források szerint azonban az üzlet részletei még kidolgozatlanok, egyelőre minden variáció elképzelhető. A két olajcég jövőjével kapcsolatban az egyik lehetséges megoldás a kereszttulajdonlás, amely 2006-ra teljes összeolvadássá terebélyesedne ki.

A nyilatkozók egyike szerint az ügyről tárgyalásokat folytattak a lengyel kincstárügyi miniszter múlt heti budapesti látogatása során. Kezdetben mindkét cég 10-15 százalékkal részesedne a másikból. “A magyarok kedvezően viszonyulnak egy lehetséges
részvénykibocsátáshoz, de természetesen ez egy bonyolult kérdés” – mondta a Reuters egyik informátora. A Mol nem kívánta kommentálni a hírt.


Megmenekülhet a PKN vezére?


A felgyorsuló tárgyalások megmenthetik a PKN sokat támadott vezérigazgatóját, Zbigniew Wrobelt. amikor a cég szerdai igazgatótanácsi ülésén lehetséges leváltásáról szavaznak majd. Wrobelt kapcsolatba hozták egy tavaly májusi árfolyam-manipulációval: akkor a cég árfolyama a mélybe zuhant annak a hírnek a nyomán, hogy egyesülése egyik hazai versenytársával kudarcba fullad. Ágazati szakértők szerint most 99,9 százalék annak valószínűsége, hogy Wrobel “túléli” az igazgatósági ülést, hiszen nincs jelölt felváltására. A lengyel kormány nagyobb jogokkal rendelkezik a PKN-ben, mint a többi tulajdonos, és a cég igazgató tanácsának csaknem minden tagja a kormány jelöltje; a magyar államnak a stratégiai döntések megvétózását lehetővé tevő aranyrészvénye van.

Az EU-belépés után mindkét megállapodás kérdésessé válik, nyomás nehezedik majd a kormányokra a két cég összekapcsolására és tulajdonosi szerkezetük egyszerűsítésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik