Belföld

Jukosz-ügy: nem elkobzásról van szó

Az orosz főügyészség csütörtök éjjel cáfolta, hogy az állam a Jukosz olajvállalat részvényeinek elkobzására törekedne. A főügyészség aznap foglaltatta le a vezető orosz olajcég részvényeinek 44 százalékát.

A hírt közlő Vaszilij Alekszanyan, a Jukosz alelnöke először 53 százalékról beszélt, később azonban pontosította az adatot. A főügyészség először szintén azt közölte, hogy 53 százalékos többségi részvénycsomagot foglaltak le. A részvények lefoglalásának hírére öt perc alatt 5 százalékponttal esett a Jukosz-részvények ára.


Andrej Taraszov, a Jukosz ügyvédje nem zárta ki, hogy a lefoglalt részvénycsomagot az állam a jövőben elkobozza. A főügyészség azzal indokolta az egymilliárd részvény befagyasztását, hogy azok “lényegében” a hét végén letartóztatott Mihail Hodorkovszkij Jukosz-elnök tulajdonát képezik.


A főügyészség később azt közölte: azoknak a személyeknek a részvényeit foglalták le, akik ellen eljárás folyik. Elemzők azonnal megjegyezték: egy vezető orosz vállalat részvényeinek lefoglalására a Szovjetunió megszűnése óta nem volt példa. A főügyészség tájékoztatása szerint a részvények továbbra is korábbi helyükön, a Traszt bankban vannak.


A részvények lefoglalása azt jelenti, hogy azok nem adhatók el, viszont továbbra is él a hozzájuk kapcsolódó szavazati jog és osztalékot is fizetnek utánuk. A főügyészség közölte: a részvényeket a Hodorkovszkij elleni eljárás keretében foglalták le abból a célból, hogy biztosítani tudják az általa okozott vagyoni kár megtérítését.


A hatósági adatok szerint Hodorkovszkij és üzlettársa, Platon Lebegyev (a Jukosz főrészvényese, a Menatep pénzügyi csoport július óta szintén vizsgálati fogságban levő vezetője) együttesen több mint 1 milliárd dolláros kárt okoztak az államnak.


Vlagyiszlav Metnyev, a Traszt bank elemzője szerint a lefoglalt részvénycsomag értéke 20 milliárd dollár, ami Oroszország éves gázexportjának felel meg. Metnyevet ez az akció az 1917-es államosításokra emlékezteti, a tulajdon újraelosztására. Teljes képtelenségnek nevezte, hogy külföldi jogi személyek tulajdonában lévő részvényeket foglalnak le egy főügyészségi eljárás keretében.


A grani.ru orosz internetes hírportál által megszólaltatott szakértők szerint a Jukosz-ügy a lehető legrosszabb irányban halad: Hodorkovszkij letartóztatása súlyos kihatással lehet a befektetői légkörre, és ahhoz hasonló veszteségek érhetik az orosz gazdaságot, mint amilyenek az 1998-as összeomlást előidézték.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik