Belföld

A PM nem nyilatkozik a lengyel-magyar találkozóról a PKN-MOL-ügyben

A Pénzügyminisztérium nem nyilatkozik arról, hogy valóban tárgyal-e pénteken László Csaba pénzügyminiszter Piotr Czyzewski lengyel kincstárügyi miniszterrel a lengyel PKN Orlen és a Mol Rt. részvételével létrehozandó olajkonszern tervéről. A hírt hétfőn este a plocki nagyvállalathoz közel álló, nem hivatalos forrásra hivatkozva jelentette a PAP lengyel hírügynökség.

A PM sajtóosztályán a FigyelőNet kérdésére elmondták, a Mol privatizáció előtt álló cég, így a tárca nem nyilatkozik az ügyről. A tárca a tárgyalások tényét sem kívánta megerősíteni, igaz nem is cáfolták a két miniszter találkozójáról szóló hírt.

A lengyel minisztérium sajtóosztálya megerősítette, hogy Czyzewski pénteken Budapestre utazik, további részletekkel azonban nem szolgáltak. A PAP hírügynökség néhány napja ugyancsak saját, nem hivatalos értesülése alapján azt írta, hogy a közép-európai olajkonszern létrehozásának terve a PKN Orlen és a Mol Rt. teljes fúzióját irányozza elő egy-másfél éven belül. A terv értelmében a fúzió első szakaszában a két nagyvállalat 10-15 százalékos részvénycserét hajtana végre, a második szakaszban létrehoznának egy vegyes vállalatot, amelyben mindkét cég 50-50 százalékos tulajdonnal rendelkezne, végül a harmadik szakaszban kerülne sor teljes összeolvadásukra.

A PKN Orlenben a lengyel államnak közvetlenül, illetve a Nafta Polska állami vállalaton keresztül mintegy 28 százalékos tulajdonrésze van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik