Belföld

Orbán is reagált Gyurcsány “árnyékkormánnyal” kapcsolatos kijelentéseire

Orbán Viktor szerint a kormánynak tartózkodnia kellene a független intézmények elleni támadásoktól és az így értékelhető nyilatkozatoktól; a volt miniszterelnök Gyurcsány Ferenc szerdai kijelentéseire reagált az Országgyűlés brókerügyet vizsgáló bizottságában történt meghallgatását követően újságíróknak.

Gyurcsány Ferenc szerdán arról beszélt az MTI-nek, hogy több állami, közhatalmi szerv illetve annak vezetője és alkalmazottja egymást is támogatva a “jobboldal antidemokratikus törekvéseit” szolgálja.

A volt kormányfő szerint Magyarországon “minden köztisztviselő kötelességeit és jogait törvények határozzák meg, ennek kell érvényt szerezni, (…) minden, ami ezen túl van, az politika, méghozzá olyan politika, amivel nem lenne szabad megzavarni a közszolgálatot végző embereket”.

“Azt hiszem, ha a magyar kormánynak bármelyik jogszabály esetében az a gyanúja merül föl, hogy azt megsértik, akkor tegye a dolgát. Nincs szánalmasabb, mint egy panaszkodó miniszter” – jelentette ki a volt miniszterelnök.

Úgy látja, a törvényeket mindenkinek be kell tartania, a kormánynak is, és “talán helyes, ha tartózkodik az ember a független intézmények elleni támadásoktól, vagy így értelmezhető nyilatkozatoktól”.

Gyurcsány Ferenc bírálta Orbán Viktor Széna téren mondott október 23-ai beszédét, kifogásolva, hogy ott a volt kormányfő “ideiglenesen körülöttünk állomásozó állapotról” beszélt.

Orbán Viktor megjegyezte: Kovács László, az MSZP elnöke nyílt levelet intézett hozzá, amelyben gratulált ahhoz, hogy az ünnep méltóságához illő módon zajlottak a megemlékezések.

Ami ugyan szokatlan eljárás, de jól mutatja, hogy az MSZP elnöke talán más véleményen van az október 23-án elhangzott gondolatokról, mint Gyurcsány Ferenc – tette hozzá a miniszterelnök.

Megjegyezte: Magyarországból mindig is kettő volt: “egy, ami körülvett bennünket és egy, ami a szívünkben volt”, és “gyakran van olyan”, hogy egy “rosszabb, gyengébb” vesz körül bennünket, mint amit “adottságainkból, lehetőségeinkből képesek lennénk megteremteni”. “Szerintem Magyarország ma félgőzzel, de könnyen lehet, hogy csak negyedgőzzel halad” – mondta a Fidesz elnöke.

“Én csak arra biztatnék mindenkit, (…) ne higgyék el, hogy ami körülvesz bennünket, az így kell, hogy maradjon, mert ennél egy sokkal jobb Magyarországot is lehet teremteni, ha hiszünk benne” – jelentette ki Orbán Viktor.

A gyermek-, ifjúsági és sportminiszter szerint a Fidesz “árnyékállamot” épít, amely kísérlet a demokratikus köztársaság hatalmi szerkezetének gyengítésére. Orbán Viktor szerint a parlamenti pártok közhatalmat nem gyakorolhatnak, ők ezt a törvényt betartják. Úgy véli, az a dolguk, hogy rendelkezzenek válasszal az emberek kérdéseire.

A Fidesz elnöke az előző ciklus ügyeit vizsgáló bizottság felállításáról szólva azt mondta, “a szóban forgó ügyekkel nagyon sok esetben igazságtalanul és bizonyítékok nélkül vádolták meg az előző kormányt”, holott ezekben az ügyekben hatósági eljárások folytak, és túlnyomó többségükben alaptalannak bizonyultak a vádak.

Úgy véli, a parlament bölcsességének kell megválaszolnia, kíván-e foglalkozni olyan ügyekkel, amelyekben “lezárt hatósági vagy igazságszolgáltatási eljárások vannak mögöttünk”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik