Belföld

Elindult a Napster 2.0

Az egykor népszerű internetes zenei cserebörze a Napster, immár fizetős formában, Napster 2.0 néven indult újra az Egyesült Államokban. Az európai indulásról egyelőre nem nyilatkozott a Roxio szoftvercég, amely a nevet és a cserebörze működtetési jogát megvásárolta.

Egy zeneszám letöltése 99 dollárcent, egy teljes albumé 9,95 dollár. A használók több mint félmillió zeneszámhoz férhetnek hozzá a Napster 2.0 segítségével. A Napster megszűnése előtt a legsikeresebb online zenei cserefórum volt, amelynek zenei anyagát a felhasználók adatbázisai adták. A kiterjedt ingyenes online cseréktől több zenei kiadó érezte veszélyeztetve magát. Ezek összefogva, gyakorlatilag bírósági úton kényszerítették csődbe a Napstert.

Az 1999-ben Kaliforniában alapított Napsternek, amelynek fénykorában 60 millió “fogyasztója” volt az interneten, nem maradt más hátra, mint csődöt jelenteni, mivel egy amerikai bíróság annak idején megtiltotta a működését a szerzői jogok megsértése miatt.

A Bertelsmann cég vállalta, hogy előfizetés alapján, törvényesen működő internetes zeneforrássá alakítja a Napstert – időközben 103 millió dollárt kölcsönzött is a Napsternek, és odaküldött egy igazgatót is -, de a kilátások már tavaly júliusban romlani kezdtek, amikor a Bertelsmann stratégiát váltott: általában kivonult a vonali üzletből, a Napster lehetséges fogyasztóit pedig elhódították más szolgáltatók. A CD-író szoftvereket gyártó Roxio Inc. tavaly novemberben jelentette be, hogy 5,3 milliárd dollárért megvásárolja a Napster szinte minden eszközét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik