Belföld

Járai a kamatcsökkentés esélyéről és az OÉT-megállapodásról

A jegybankelnök szerint pozitív fejlemény a kormány, a munkavállalók, és a munkáltatók közötti bérmegállapodás, amelynek révén a minimálbér csak 6 százalékkal, a bruttó bérek pedig 7-8 százalékkal emelkednek jövőre.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke az MTI-nek elmondta: a jegybank monetáris politikájának alakításakor elsősorban azt tartja szem előtt, hogy Magyarország 2008-ban csatlakozhasson az euróövezethez. Vélekedése szerint a magyar gazdaságnak kedvezőa korai eurózóna-tagság. Amennyiben e tekintetben a piacok bizalma is növekszik, és az euró/forint árfolyam 250 forintra vagy az alá kerül, a központi bank mérsékelheti a jelenlegi 9,5 százalékos alapkamatot.

"Ha azonban azt tapasztaljuk, hogy a piac elbizonytalanodik, a forint jelentősen gyengül, akkor a jegybank kamatemelésre kényszerül az inflációs célok elérése érdekében" - mondta.

A jegybank egyetért azzal a kormányzati szándékkal, hogy jövőre szigorú költségvetésre van szükség. "Az MNB bízik benne, hogy a parlament előtt lévő tervezetet a képviselők megszavazzák, s így a visszafogottabb költségvetési költekezés következében sikerül szűkíteni a keresletet" - mondta. Járai Zsigmond hozzátette: az a legfontosabb, hogy az idei esztendőhöz képest legalább 1 százalékpontos keresletszűkítés valósuljon meg, annak ellenére, hogy az MNB szerint az államháztartás deficitje az idén és jövőre is nagyobb lesz a kormány által tervezettnél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik