Belföld

Augusztusban nőtt a kiskereskedelmi forgalom

A kiskereskedelmi forgalom volumene augusztusban 7,1 százalékkal, az első nyolc hónapban 8,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Az eladások volumene augusztusban 0,1 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest. A kiskereskedelmi forgalom júliusban 9,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az első hét hónapban 8,6 százalékkal volt magasabb, mint 2002 azonos időszakában.


Júliusban az eladások 1,4 százalékkal haladták meg a júniusit. A forgalom tavaly augusztusban – munkanapokkal kiigazítva – 9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, és 1,5 százalékkal volt magasabb az előző havinál a szezonálisan korrigált adatok szerint.


Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban és a csomagküldő kiskereskedelemben az idén az első nyolc hónapban folyó áron 2.971,3 milliárd forint, ezen belül augusztusban 418,6 milliárd forint értékű árut forgalmaztak. Az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalma 6,3 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest.


Ezen belül a vegyes termékkört forgalmazó üzletek – hipermarketek, szupermarketek – forgalma 6,6 százalékkal nőtt, míg az élelmiszer szaküzletek forgalma 0,4 százalékkal visszaesett. A nem élelmiszer kiskereskedelemben 7,5 százalékkal bővült az értékesítés, ezen belül a leggyorsabban, 10,4 százalékkal a könyv-, újság-, papíráru és egyéb iparcikk-kiskereskedelem bővült, az iparcikk jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek forgalma 9 százalékkal emelkedett.


Az átlagot meghaladóan, 7,8 százalékkal bővült a gyógyszer-, gyógyászati termék-, illatszer kiskereskedelem forgalma augusztusban egy év alatt. A textil-, ruházati és lábbeli kiskereskedelmi eladások 7,1 százalékkal emelkedtek, a bútor-, háztartási cikk-, vasáru kiskereskedelmi értékesítés 4,9 százalékkal nőtt augusztusban az előző év azonos időszakához képest.


A fentiek szerinti kiskereskedelemben nem szereplő gépjármű- és járműalkatrész hazai értékesítése augusztusban 9,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszaki adatát. A gépjármű üzemanyag kiskereskedelem értékesítési volumene augusztusban 1,3 százalékkal csökkent. Az Európai Unióban a kiskereskedelmi forgalom júliusban szerény mértékben növekedett – közölte a KSH.


Az előző év azonos hónapjához képest a 15 EU-tagállam átlagában júliusban 1,1 százalékos növekedést regisztráltak, az eurozóna országaiban a forgalom stagnált. Az Európai Unióban a legnagyobb bővülést, 6,5 százalékos növekedést Finnországban regisztráltak. A KSH közlése szerint az Eurostat júliusi gyorsjelentésében először közölt adatokat a csatlakozó országok havi kiskereskedelmi forgalmának alakulásáról.


Eszerint kiemelkedő ütemben, Lettországban 16,2 százalékkal, Litvániában 14,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom júliusban. Észtországban 4 százalékos, Szlovéniában 3,2 százalékos növekedést, a Szlovák Köztársaságban 7,7 százalékos visszaesést regisztrált az Eurostat júliusban.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik