Belföld

Rekordhiány az USA államháztartásában

Az amerikai szövetségi költségvetés 2003. évi hiánya rekord szintre, 374,2 milliárd dollárra nőtt - közölte hétfőn az amerikai kormányzat, amely a deficitbővülést az iraki háború kiadásaival, az újabb adócsökkentések miatti bevételmérséklődéssel és a gazdaság általános gyenge teljesítményével indokolta.

A szeptember 30-án záródott költségvetési év hiánya több mint a duplája volt az egy évvel korábbi 157,8 milliárd dollárnak. A korábbi rekord 1992-höz kapcsolódik, amikor George W. Bush édesapja volt az Egyesült Államok elnöke. A Bush kormányzat sietett leszögezni, hogy a költségvetési hiány a hazai össztermék 3,5 százaléka, ami jóval elmarad attól az 5-6 százaléktól, ami a Reagan adminisztráció idején volt.


A 374,2 milliárd dolláros deficit kedvezőbb a hivatalos nyári várakozásokhoz képest, amikor kormányzati illetékesek 455 milliárd dolláros hiányt becsültek. A kormányzat szerint nyár óta nőtt az adóbevétel és kisebb volt a költségvetés kiadása. Ugyanakkor Joshua Bolten, az elnök költségvetési hivatalának a vezetője azt mondta, hogy a folyó 2004. évi költségvetési évben a hiány tovább nő, elérheti az 500 milliárd dollárt, majd a gazdaság élénkülésére csökken a deficit, a következő öv évbe a felére esik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik