Belföld

Magyar tulajdonba kerülhet az Ikarusbus

Az Irisbus nem zárkózik el attól, hogy az Ikarusbus bezárt székesfehérvári gyárát eladja az Ikarus Holding Rt.-nak; az üzletkötéshez azonban szükség van még a Fiat-Iveco tulajdonú vállalkozás tulajdonosainak a jóváhagyására - tájékoztatta az MTI-t pénteken Széles Gábor, az Ikarus Rt. elnöke.

Elmondta: miután a székesfehérvári gyárat visszavásárolni akaró Ikarus Holding Rt. elfogadta az Irisbus által kért vételárat, a nemzetközi cég vezetői csütörtökön elektronikus levélben közölték, hogy a feltételek elfogadása mellett megkezdték a szerződés-tervezet kidolgozását.

“Ahhoz azonban, hogy az üzletkötésre sor kerülhessen, szükség van az Irisbus legfőbb tulajdonosainak a jóváhagyására is” – tette hozzá Széles Gábor. Arról, hogy az Irisbus mekkora összeget kért a székesfehérvári gyárért, Széles Gábor nem kívánt nyilatkozni.

Tájékoztatása szerint a szerződés-tervezet kidolgozását az Ikarus Holding Rt. is végzi; a feladaton mindkét félnél nemzetközi jogi irodák munkálkodnak. Széles Gábor hangsúlyozta: a székesfehérvári gyárban folytatni akarják a buszgyártást, ugyanis az előzetes kutatások azt igazolják, hogy az Ikarus buszoknak lenne piacuk.

A termelés újraindítását nehezíti majd, hogy újra kell indítani a gyárnak az Ikarusbus által a termelés megszüntetését követően leszerelt energiarendszerét. A gondot tetézi, hogy az Ikarusbus felmondott minden olyan szakembernek, akik részt vettek a technológiai transzferben – mondta.

Az Ikarus Rt. elnöke a székesfehérvári gyár újraindításával kapcsolatos elképzelésekről, a várható létszámról és termelésről egyelőre nem kívánt nyilatkozni. Az Irisbus 100 százalékos tulajdonában levő Ikarusbus Rt. augusztus 11-én jelentette be, hogy bezárja a székesfehérvári gyárat, elbocsátja a 187 dolgozót, és a magyarországi termelést a budapesti Ikarus Egyedi Autóbuszgyártó Kft. telephelyére koncentrálja.

A gyárbezárást a cég vezetői a magyar piac folyamatos hanyatlásával és az export piacok hiányával indokolták. Közölték, a gyárat értékesíteni fogják. A Széles Gábor által vezetett Ikarus Holding Rt. már korábban közölte vételi szándékát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik