Belföld

EU-támogatások környezetvédelemre

Az Európai Unió kohéziós alapjából 2004-2006 között mintegy egymilliárd euró támogatást kaphat Magyarország, aminek fele környezetvédelmi célokra használható fel - mondta Heil Péter, a Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások Hivatalának elnökhelyettese egy konferencián csütörtökön Budapesten.

Hozzátette: a magyar költségvetés legalább 25 százalékos társfinanszírozásával együtt mintegy 625-650 millió euró juthat az ágazat fejlesztésére, ami ugrásszerű, két-háromszoros növekedést jelent a csatlakozás előtti állapothoz viszonyítva.


Az elnökhelyettes felhívta a figyelmet arra, hogy fel kell gyorsítani az EU-projektek előkészítését és csak olyanokat szabad benyújtani Brüsszelnek, amelyeknél már biztosított a magyar önrész, lakossági hozzájárulás, illetve elkészültek a műszaki tervek.

Ez utóbbi azért fontos, mert ha például egy ISPA-projektet nem fogad el az EU, akkor azt a pénzt Magyarország elveszti, mivel nem tehető át más beruházás megvalósítására, mint azt lehetett tenni a PHARE-támogatások esetében. Heil Péter utalt arra, hogy Magyarország projekt-előkészítési kapacitása nem elégséges, ezért e területen komoly előrelépésre van szükség, hogy annyi támogatáshoz juthasson az ország, mint amit az EU beígért számunkra.

Emlékeztetett arra, hogy az utóbbi hónapokban néhány hulladéklerakó-beruházás esetében négy lakossági népszavazás zárult sikertelenül, ami az adott beruházás megvalósításában jelentős késedelmet okoz. Az elnökhelyettes elmondta azt is, hogy a kormány a 2004. évi költségvetésben biztosítja a magyar társfinanszírozást az európai uniós források felhasználásához, a pályázatok előkészítéséhez, illetve az intézményrendszer fejlesztéséhez.

A jövő évi költségvetésben a strukturális alapokból a hazai társfinanszírozással 83 milliárd forintot, míg a kohéziós alapból mintegy 53 milliárd forintot különítettek el fejlesztésekre. Így várhatóan jövőre az európai uniós forrásból a magyar társfinanszírozással együtt több mint 280 milliárd forintnyi fejlesztés valósulhat meg, 61 százalékkal több, mint az idén.

A jövő évi költségvetés biztosítja az uniós támogatások maradéktalan igénybevételéhez szükséges mintegy 110 milliárd forintot – hangsúlyozta Heil Péter. Így a Nemzeti Fejlesztési Tervre és a fejlesztési programokra jövőre összesen 236,3 milliárd forint áll rendelkezésre, ebből az uniós forrás mintegy 170 milliárd forintot tesz ki.


A fejlesztési programok céltartalékára a kormányzat jövőre 1,6 milliárd forintot különített el, pályázat-előkészítésre összesen 21,8 milliárd forint áll rendelkezésre, ebből az uniós rész 1,5 milliárd forint. Emellett az intézményi és közigazgatási fejlesztésre jövőre 20,7 milliárd forintot fordít a kabinet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik