Belföld

Lassult a vállalatok adósminőségének romlása

Erősen lassult a vállalati adósminőség globális romlásának üteme az elmúlt negyedévben, főleg a pénzügyi szektor javuló teljesítménye miatt - áll a Moody's Investors Service Londonban kiadott negyedéves jelentésében.

A nemzetközi hitelminősítő friss összesítése szerint a harmadik negyedévben a cégnél hitelképességi besorolással nyilvántartott vállalatok 3,9 százalékának osztályzata romlott a második negyedévi 5,3 százalék után. A harmadik negyedévben felminősített vállalati adósságok aránya 1,9 százalék volt, ugyanannyi, mint az előző három hónapban.

A visszaminősített vállalatok száma 2,1-szeresen haladta meg a javított osztályzatúakét a második negyedévi 2,8:1 arány helyett. A kereskedelmi kibocsátók adósminőségének várható alakulásáról a jelentés azt írta, hogy egy évvel ezelőtt minden 13. besorolt vállalat osztályzatára visszaminősítést valószínűsítő negatív kilátás volt érvényben; a mostani arány kevesebb mint egy a 25-höz. A leminősítésre kijelölt cégek száma még mindig 2,8-szeresen haladja meg a felminősítés előtt álló pozitív kilátásúakét, de ez is meredek javulás az előző negyedévhez képest, amikor még 4,8:1 volt az arány – áll a Moody’s jelentésében.

A javulásban az átlagon belül a pénzügyi szféráé volt a főszerep. Ebben a vállalati körben a harmadik negyedévben leminősített cégek száma kevesebb mint a fele volt az előző negyedévben lerontott besorolásúaké. Ebben a szektorban ráadásul a pozitív kilátással ellátott vállalatok aránya (2,6 százalék) meghaladja a leminősítésre kijelöltekét (1,6 százalék).
A földrajzi megoszlást tekintve az európai vállalatok adósi minőségromlása lassult a legjobban: itt a harmadik negyedévben a Moody’s besorolási listáján szereplő cégek 4,5 százalékának osztályzata romlott a második negyedévi 7,0 százalék után. Észak-Amerikában 5,4 százalékról 3,8 százalékra csökkent a leminősített cégek aránya – áll a Moody’s Investors Service legújabb negyedéves összesítésében.

A Moody’s nemrégiben egy másik mutató alapján is a világgazdaság egyértelmű élénkülésére következtetett: hagyományos ipari termelési mérőszáma, az ipari alapfémárak globális indexe a harmadik negyedévben 19,6 százalékkal emelkedett éves összevetésben. Hasonló ütemű negyedéves emelkedést legutóbb 1994-ben, előtte 1987-ben, illetve 1983-ban mutatott a Moody’s-fémárindex.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik