Belföld

A rossz hírek ellenére is vonzó Magyarország

Magyarország 2003 és 2007 között elveszíti eddigi vezető térségbeli pozícióját mint a legvonzóbb üzleti környezetet kínáló gazdaság, dacára annak, hogy javítani tud összpontszámán - számol be a Világgazdaság az Economist Intelligence Unit (EIU) elemzéséről.

Miközben a különféle kutatóintézetek elemzései szerint Magyarország fokozatosan teret veszít a külföldi működő tőkéért folyó éles regionális versenyben, a külföldi befektetőkkel napi kapcsolatban álló szakemberek kedvezőbb tendenciákról számolnak be. Eredményeik már jövőre érzékelhetőek lesznek, de akár az idén is a tavalyinál több tőke érkezhet be.

Magyarországon a statisztikákban nem jelennek meg a már megtelepedett külföldi tulajdonú cégek itt kitermelt nyereségének újrabefektetései. Pedig komoly összegekről van szó, mintegy évi 3 milliárd dollárnyiról. A Joint Venture Szövetség (JVSZ) 12 milliárd dollárnyira teszi a reinvesztációt, amelyet ha hozzáadunk a statisztikákban megjelenő külföldi működőtőke-állomány (FDI) öszszegéhez, akkor továbbra is a térség vezetői vagyunk az egy főre jutó FDI mutatójában – fejtette ki a Világgazdaságnak Fekete István, a Joint Venture Szövetség felügyelőbizottságának elnöke. Jövőre tisztulni fog a kép, mert a magyar statisztikák is tartalmazni fogják ezeket a reinvesztíciókat.

Ennél is fontosabbnak tartja Fekete István, hogy határozottan érzékelhető a befektetői érdeklődés élénkülése Magyarország iránt. Az ITDH vezérigazgatója, Lednitzky Péter főként a japán, a francia és az egyesült államokbeli tervezett projektekről számolt be; a JVSZ fb-tagja pedig a német érdeklődést emelte ki.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik