Belföld

Granger viccnek hitte a Nobel-díját

Az egyik idei Közgazdasági Nobel-díjas, a brit Clive Granger először azt gondolta, csak tréfát űznek vele, amikor Új-Zélandon ottani idő szerint hajnali háromkor telefonon közölték vele a hírt.

A 69 éves Granger jelenleg vendégprofesszorként dolgozik Új-Zélandon.
Először örültem, de egyúttal kétkedtem, mert nem tudtam igazán, nem csupán otromba tréfát űz-e valaki – mondta Granger az amerikai AP hírügynökségnek. Csak akkor hitte el, amikor egy svéd közgazdász barátja megerősítette a Svéd Tudományos Akadémia döntését.

Granger megosztva kapta az 1,1 millió euróval járó idei közgazdasági Nobel-díjat az amerikai Robert Englével idősorok ökonometriai elemzési módszereinek kidolgozásáért. “Az idei kitüntetettek új módszereket dolgoztak ki az idősorok két fő jellemzőjének, az időben változó ingadozások és a stacionáriusság hiányának vizsgálatára” – indokolta döntését a Svéd Tudományos Akadémia.

Robert Engle és Clive Granger az 1980-as években dolgozta ki új statisztikai módszereit.

A 60 éves Robert Engle a New York Egyetemen tanít. Modelljei nélkülözhetetlenek nem csak a kutatók, hanem a tőkepiaci elemzők számára is, akik azokat az eszközárazásnál és a portfoliókockázatok felmérésénél alkalmazzák.


Az eddigi 51 közgazdasági Nobel-díjas közül Engle a negyvenedik amerikai. A Walesben született Clive Granger a Kaliforniai Egyetem közgazdász professzora. Módszerét “a vagyon és a fogyasztás, a valutaárfolyamok és az árak, a rövid távú és a hosszú távú kamatok közötti összefüggések tanulmányozásában alkalmazzák” – írta a Svéd Tudományos Akadémia a közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik