Belföld

Megvásárolná konkurensét a Linde

Awiesbadeni gépgyártó és ipari gázokat termelő Linde konszern érdeklődik konkurense, a Messer Griesheim gáztermelő vállalat egyes tevékenységeinek a megvásárlása iránt.

“Kartelljogi szempontból az egyesüléssel közepes forgalomról beszélhetünk” – jelentette ki a Linde igazgatótanácsának elnöke, Aldo Belloni a Financial Times Deutschland lapnak. A Linde számára leginkább a Messer 337 millió eurós forgalmat bonyolító észak-amerikai üzletága számít vonzónak.

Az Air Liquide után a Linde már másodikként fejezte ki érdeklődését a Messer Griesheim iránt. “Kartelljogi szempontból nem tűnik valószínűnek, hogy a Messert tevékenységi körökre történő darabolás nélkül át lehetne venni. Ennek ellenére semmi kivetnivalót nem találok abban, hogy érdeklődünk a lehetőség iránt” – véli Belloni.

“Az ottani versenyhelyzetet tekintve Észak-Amerikában kívánatos lenne a jelenlétünk”. A Linde már négy évvel ezelőtt jelezte ezirányú érdeklődését a hatóságoknál. A Messer teljes átvétele egyszer már megbukott a versenyhivatal ellenállásán.

A Messer elzárkózott a lap értesülésének kommentálásától, és a tulajdonosi körét alkotó pénzügyi befektetők sem nyilatkoztak. A tulajdonosi kört a Messer család, az Allianz Capital Partners és a Goldman Sachs alkotják egyaránt egyharmados tulajdoni aránnyal. A pénzügyi befektetők 2001-ben az Aventistől, a szétdarabolt Hoechst konszern utódjától vásárolták pakettjeiket.

Az Allianz Capital Partners és a Goldman Sachs jelenleg fogyasztó kúrának vetik alá a Messert annak érdekében, hogy 2004-ben vagy 2005-ben nyereséggel adhassanak túl befektetésükön akár tőzsdei kibocsátás, akár közvetlen értékesítés révén. A Messer család 2004 áprilisától elővásárlási joggal élhet.

A Linde gázipari üzletágában a gyógyászati gázok termelésére kívánja helyezni a hangsúlyt. Ennek a tevékenységi körnek a forgalmát a jelenlegi 570 millió euróról 2006-ig egymilliárd euróra tervezi növelni. A teljes gázipai üzletág, a Gas & Engineering 4,8 milliárd euró forgalmat termel, azaz a konszern teljes forgalmának a felét adja. A konszern keretében a gázipar messze a legjövedelmezőbb tevékenység.

Az idén a Gas & Engineering nyeresége kissé elmarad majd az elmúlt évi 659 millió adó előtti nyereségtől. A működési eremdény viszont jóval az elmúlt évi felett lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik