Belföld

Budapesten bővít az IBM

Az IBM a kelet- és közép-európai szoftverfejlesztés fellendülésével párhuzamosan kibővítette budapesti központját, amely ezt követően független szoftverfejlesztőknek is nyújt tesztelési lehetőséget - közölte a társaság.

Kelet-Európában már négy ilyen központ foglalkozikkifejezetten a kis- és középvállalatok igényeinek kielégítésével annak a 200 millió dolláros, világméretű beruházási programnak a keretében, amelynek célja az üzleti partnerek tevékenységének támogatása.

A magyarországi központ az Infoparkban, az IBM székházában található, s a kibővített szolgáltatások szeptember közepétől vehetők igénybe. AZ IBM Kelet-Európában Budapesten, Varsóban, Bratislavában és Prágában működtet ilyen központot, míg a világon 19 ilyen tesztközpont létezik.

A központok a fejlesztőknek egyrészt költségeik csökkentésében, másrészt a gyorsabb piacra jutásban nyújtanak segítséget. A független szoftverházak ugyanis általában nem tudnak óriási összegeket fektetni berendezések vásárlásába ahhoz, hogy növekedni tudjanak.


A partnerközpontok technikai támogatásával azonban lerövidíthető a fejlesztési idő. Az IBM korábban már bejelentette, hogy Budapesten hozta létre az egész világra kiterjedő nemzetközi pénzügyi szolgáltató központját. Hans Ulrich Maerki, a társaság európai, közel-keleti és afrikai régiójának elnöke szerint az IBM számára Magyarország stratégiai jelentőségű.

Az IBM Magyarországi Kft. 2002-ben dollárban számolva 15 százalékos árbevétel növekedést ért el, miközben az iparági átlag 10 százalék volt. Dietrich Rössner, a társaság vezérigazgatója az év elején arról beszélt közölte, hogy a Magyarországon több mint 2100 főt foglalkoztató IBM a jövőben a szolgáltatás területén szeretne előretörni.


Ez az ágazat magas szakképzettségű munkaerőt igényel, s így Magyarországról is tud további alkalmazottakat felvenni. Az IBM magyarországi bevételeinek 2002-ben már 40 százalékát adta a szolgáltatási üzletág, miközben az informatikai cég tekintetében a nemzetközi arány 42-44 százalék.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik