Belföld

Kökény: a GDP 29 százalékát fordítják jóléti funkciókra 2004-ben

Jövőre a GDP 29 százalékát fordítjuk jóléti funkciókra, ez az Európai Unió átlaga feletti érték - mondta az egészségügyi, szociális és családügyi miniszter a pénteki rendkívüli kormányszóvivői tájékoztatón. A Fidesz szerint nincs fedezet a jóléti intézkedésekre.

A jövő évi költségvetés alkalmas arra, hogy a kormány megőrizze a jóléti fordulat eredményeit és folytassa az elkerülhetetlen átalakításokat az egészségügyben és a szociális ellátórendszerben” – mondta Kökény Mihály.

Hozzátette: a szaktárca, a nyugdíjalap és az egészségbiztosítási alap 2004-ben együttesen 3320 milliárd forintot tud majd felhasználni. Ebben nincsenek benne a többi közt az önkormányzatok szociális, gyermekvédelmi normatív támogatásai.

Kökény elismerte, hogy a minisztériumi előirányzat lényegében alig nő – az idei 117 milliárd forint után 118,6 milliárdra – a következő költségvetési esztendőben. A működőképesség megőrzése érdekében a tárcának vállalnia kell, hogy a pályázati, “osztogatós” pénzek arányát csökkenti – mondta.

“A 2004. évi jóléti költségvetés nem ínséges és nem leépítő. Tartalmaz kitörési pontokat, amelyek biztosítják az ágazat finanszírozhatóságát, az elért pozíciók megtartását, az elkerülhetetlen változásokra történő ösztönzéssel együtt” – idézi a Távirati Iroda Kökény szavait.

A jóléti és társadalombiztosítási szolgáltatásokra fordított kiadások jövőre az idei évhez képest 12,5 százalékkal emelkednek – mondta a miniszter, a közszféránál tervezett takarékossági intézkedések pedig nem érintik a gyógyító intézményeket, illetve a mentőket. A takarékosság hatásai elsősorban a tárcánál és az ÁNTSZ-nél fognak jelentkezni – tette hozzá.

Az egészségbiztosítási alap tervezett kiadásai jövőre 115 milliárd forinttal – 9 százalékkal – növekednek 2002-höz képest.

A gyógyszertámogatásokról szólva közölte: az eredeti előirányzathoz képest 12,6 százalékkal nő a gyógyszerek és 19 százalékkal a gyógyászati segédeszközök támogatása.

Közölte: 2004-ben a nyugdíjak reálértéke 2,5 százalékkal nő, a nyugdíjminimum 23.200 forint lesz. A gyermekneveléshez kötött szociális ellátások között említette, hogy a gyes a jelenlegi 21 800 forintról 23 200 forintra, az anyasági támogatás 49 050 forintról 52 200-ra, valamint a rendszeres gyermekvédelmi támogatás 4600 forintról 5100 forintra emelkedik.

A családi pótlék összege jövőre várhatóan az egy gyermekes családok esetében 300 forinttal, 4900 forintra, a kétgyermekes családok esetében 600 forinttal 11 800 forintra, míg a háromgyermekes családok esetében 1200 forinttal 22 500 forintra nő. Az emelkedés átlagosan 6 százalék – mondta a miniszter.

Nincs meg a fedezet a jóléti intézkedésekre – közölte a Fidesz Egészségügyi Kabinetje, Frajna Imre és Selmeczi Gabriella.

A képviselők szerint érthetetlen Kökény Mihály diadalittas nyilatkozata, mely szerint az egészségügyi támogatások biztosítják az elért színvonal megőrzését. A miniszter úr által közölt kimutatás alapján ugyanis világosan látszik, hogy az egészségügyi fejezet főösszege mindössze 1,7 százalékkal emelkedik, ami nem meglepő, hiszen az egészségügy költségvetése reálértéken utoljára éppen Kökény úr előző minisztersége idején csökkent – közölték.

A Fidesz számára elfogadhatatlan, hogy „a miniszter úr megpróbálja mindenáron a 2004-es sanyarú költségvetést akár megtévesztő módon is átfesteni, elfedve a pénz hiányát a már jól ismert szocialista számmisztikával.” A Fidesz szerint ugyanis a 2004-es költségvetésben egyáltalán nincs meg a fedezete a beígért jóléti rendszerváltásnak és intézkedéseknek: nincs ingyen-gyógyszer, és nem született megállapodás a gyógyszergyártókkal, viszont a gyógyszerárak az infláció többszörösével emelkednek, az áfa-törvények módosítás miatt pedig minden alapvető készítmény ára 5 százalékkal megnő 2004. januárjától – áll a Fidesz egészségügyi kabinetje által kiadott közleményben.


Nincs parlagfű-törvény sem, miközben több mint kétmillió ember küzd az allergiával ma Magyarországon. Nincs ápolói hűségpénz – sorolják a hiányosságokat, ellenben a járulékterhek emelkednek; nincs béremelés és a várható leépítésekről a minisztérium mélyen hallgat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik