Belföld

Büntetlenül maradhatnak a színlelt vállalkozási szerződések

A kormány azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy az APEH se büntesse meg azokat a cégeket, amelyek 2004 nyaráig hajlandók átalakítani a színlelt szerződéseket - olvasható a Magyar Hírlapban.

Fellélegezhetnek a kényszervállalkozók és főként munkaadóik, ha a parlament is elfogadja a kormány azon javaslatát, hogy mentesüljenek az adó- és járulékkülönbözet visszamenőleges megfizetése alól azok a cégek, amelyek 2004. június 30-áig tartalmuknak megfelelően átalakítják az úgynevezett színlelt – vagyis valójában munkaviszonyt palástoló – vállalkozási, illetve megbízási szerződéseket.

Az adótörvények módosításáról szóló salátatörvényben található javaslat azokra a munkaadókra vonatkozik, amelyeknél 2003. július 1-je és 2004. június 30-a között színlelt szerződésre bukkannak a munkaügyi vagy az adóellenőrök. Az indoklás szerint a moratórium célja a leplezett szerződések visszaszorítása, az adózók jogkövető magatartásának erősítése.
Ezzel a lépéssel már teljes büntetlenséget biztosítana a kormányzat az érintett munkaadók számára, hiszen a “kisebbik rossznak” számító, legfeljebb hatmillió forintig terjedő munkaügyi bírság alól már idén júliustól fél évre szóló moratóriumot nyújtott azok számára, akik hajlandók átalakítani a kifogásolt szerződéseket.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik