Belföld

Ötszázalékos növekedéssel zárkózhatunk fel az EU-hoz

Ötszázalék körüli tartós növekedés ad esélyt arra, hogy Magyarország belátható időn belül közeledjen az EU fejlettségi szintjéhez - mondta Várfalvi István, a PM helyettes-államtitkára kedden, az OTP Bank által rendezett önkormányzati konferencián.

A magyar gazdaságnak fenntartható, versenyképes, exportvezérelt gazdasági struktúrává kell átalakulnia, ahol annyit fogyasztanak, amennyit megtermelnek. Várfalvi szerint az államháztartási hiányt csökkenteni kell, az államnak vissza kell vonulnia a hitelszférából, hogy a vállalkozások friss pénzhez juthassanak.

A kormány a kiadások átrendezését tervezi, ami az eddiginél takarékosabb működést és dinamikusabb fejlődést jelent, így jövőre folytatódik a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztése és megkezdődik a 4-es metró építése. A takarékosabb működés a jóléti program feladása nélkül valósul meg. A nyugdíjak jövőre 6,3 százalékkal nőnek, a családi pótlék megőrzi reálértékét.

Az OTP Bank Rt. külföldi terjeszkedése az eddigi akvizíciókkal nem ért véget – mondta Csányi Sándor elnök-vezérigazgató a konferencián. Csányi a lehetséges célpontok között Horvátországot, Szerbia és Montenegrót, Ukrajnát, Albániát és Romániát említette. Csak olyan befektetésekre kerülhet sor, amely mellett a bank a jelenlegi mutatókat fenn tudja tartani.

Az OTP Bank ezért nem pályázott a Postabankra, mert nem látott esélyt a vételár megtérülésére. Mint Csányi tréfásan megjegyezte: az OTP Bank jelentősen hozzájárult a postabanki privatizáció kedvező árának kialakulásához, mivel mindvégig azt érzékeltette, mintha a második fordulóban is pályázni akarna. “Ezt egyébként nem köszönte meg nekem senki” – mondta Csányi.

Az elnök-vezérigazgató elmondta, hogy a szlovák leánybanknál, az OTP Banka Slovenskónál csak 2005-ben vártak nyereséget, de már az idei első félévben 120 millió forint profitot könyvelt el, mérlegfőösszege egy év alatt 20 százalékkal bővült.

A szlovák leánybank is nagyon aktív az önkormányzati üzletszerzésben, különösen Dél-Szlovákiában látnak esélyt a terjeszkedésre. A bolgár tranzakció szerdán zárul, a bank ekkor fizeti ki a 311,1 millió eurós vételárból a még fennmaradó 90 százalékos részt és kerül sor a részvény transzferre, miután valamennyi szükséges engedéllyel.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik