Belföld

Medgyessy a japánokat csábítaná Magyarországra

Medgyessy Péter miniszterelnök hivatalában fogadta a Nippon Keidanren japán gazdasági kamara üzletemberekből álló delegációját hétfőn.

“A találkozón a japán üzletemberek nagyra értékeltékMagyarország folyamatos gazdasági növekedését” – áll a MeH közleményében. Nagy hangsúlyt kapott a megbeszélésen, hogy Magyarország hamarosan az Európai Unió teljes jogú tagja lesz. A közlemény szerint a tárgyaláson elhangzott, hogy “jelentős mikro- és makrogazdasági szerkezeti reformok, a versenyképesség folyamatos bővülése, az exportorientáltság és a külföldi működő tőke beáramlása alapozta meg a magyar gazdasági sikereket”.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az EU tagjaként Magyarország alkalmazni fogja a közösségi kereskedelempolitikát, amely egyebek között az átlagos vámszint csökkenését, az EU–Japán szerződéses kapcsolatrendszer átvételét, a közbeszerzési pályázatokon a japán cégek indulásának lehetőségét jelenti.

A közlemény szerint a kereskedelmi feltételek ezen változása kifejezetten előnyös a japán exportőrök számára. A kormányfő az eddigi kedvező magyar tapasztalatokra alapozva szorgalmazta a további japán tőkebefektetéseket. Medgyessy Péter elmondta, a japán cégek számára a legjobb referencia lehet, hogy az eddigi japán befektetők eredményesen működtek Magyarországon.


Részletesen beszámolt tárgyalópartnereinek a kormány új befektetés-ösztönző intézkedéseiről, amelyek középpontjában az infrastruktúra fejlesztése, valamint a kis- és középvállalatok segítése áll, annak érdekében, hogy ezek a vállalatok sikeres beszállítói lehessenek a Magyarországon befektető külföldi cégeknek. A kormányfő példaként megemlítette a Suzukit, amely már 70 százalékában magyarországi beszállítókkal dolgozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik