Belföld

Megszűnik az állami támogatásra jutó áfa visszaigényelhetősége

Az áfa-törvény tervezett módosítása megtiltja a költségvetési támogatásra jutó áfa visszaigénylését; az intézmények, amelyek gazdálkodásában problémákat okozhat ez az intézkedés a 2004. évi költségvetés tárgyalása során jelezhetik többlet-igényüket - mondta el Csák Csongor a Pénzügyminisztérium szóvivője az MTI-nek.

A változás az Európai Unió szabályainak alkalmazását jelenti, célja, hogy az állami támogatásból az áfa levonása, visszaigénylése révén ne keletkezzen kétszeres finanszírozás – magyarázta a szóvivő. “A költségvetés mintegy 28 milliárd forint többlet adóbevételre számít az intézkedésből” – tette hozzá.

A rendelkezés lényege, hogy az államháztartási támogatásból finanszírozott, adólevonásra jogosító értékesítéshez történő beszerzések áfá-ját csak a nem támogatott hányad erejéig vonhatja le az intézmény, illetve az adólevonásra jogosító és adólevonásra nem jogosító értékesítéshez egyaránt kapcsolódó beszerzések esetén az államháztartási támogatást az arányosítás során az adólevonásra nem jogosító tevékenység ellenértékeként kell szerepeltetni.

Az áfa-törvénynek a támogatásra jutó áfa levonását tiltó rendelkezése alól a költségvetési törvény tehet kivételt. A szóvivő szerint ezzel átláthatóvá válik a rendszer, hiszen a támogatás megítélése során egyúttal rendelkezni lehet arról is, hogy a támogatás “áfa-beli kezelése” hogyan alakuljon. A költségvetési törvény-tervezete jelenleg kivételként nevesíti a metró beruházást, az útépítéseket, a címzett és céltámogatást.


Az adócsomag részét képező áfa-törvény módosítása átmeneti szabályként rendelkezik arról is, hogy a rendelkezés nem érinti a folyamatban lévő beruházásokat. A címzett és céltámogatások esetében – mivel egyes beruházások támogatási összegéről már az áfa-törvény előbbi, konstrukcionális változása nélkül született döntés – csak az önkormányzatok folyamatban lévő, vagy – az áfa-levonási jog meglétével elígért – támogatására nem kell a rendszert alkalmazni, azaz az újonnan megítélt támogatásokra már vonatkozik – mondta a szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik