Belföld

Megrendült a NATO bizalma Szlovákiában?

Pozsonyban óriási visszhangot keltett a titkosszolgálatokkal foglalkozó Janes Defence Digest (JID) lap cikke, amely meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, George Robertson NATO-főtitkár arra szólította fel a szövetség azon tagállamait, amelyek még nem ratifikálták Szlovákia tagságát, hogy visszavonásig függesszék fel a folyamatot.

Brüsszelt rendkívül aggasztják a legutóbbi szlovákiai események – írja a Magyar Hírlap. A lap szerint ez kihathat akár az ország uinós tagságára is. A JID szerint a NATO minden civil és katonai alkalmazottját utasította, hogy szüntessék be szakmai és személyes kapcsolataikat a szlovákokkal, így izolálták őket a NATO-központban.

Wayne S Richak, a NATO biztonsági hivatalának igazgatója összehívta a szövetség biztonsági tanácsát, amelyen részt vettek a tagok és a jelöltek Nemzetbiztonsági Hivatalinak igazgatói, csak a szlovákok számára fenntartott szék maradt üres.

Brüsszel azonban cáfolta a JID értesüléseit. Robert Pszczel, a NATO ideiglenes szóvivője cáfolta azt is, hogy bármiféle különutasítások vonatkoznának Szlovákiára.

Mikulás Dzurinda szlovák kormányfő nem volt hajlandó reagálni a JID állításaira, Rudolf Schuster államfő szerint ha a NATO-nak gondjai vannak Pozsonnyal, azt a szokásos diplomáciai úton kell közölnie. Annyit azért elmondott, hogy bizonyos problémákat ő is észlel, s erre a NATO-tagállamok Pozsonyban akkreditált nagykövetei felhívták a figyelmét, hivatalos figyelmeztetést azonban eddig nem kapott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik