Belföld

Közel negyvenmilliárd lesz a nyugdíjemelés

Novemberben 2,2 százalékkal emelkedik a nyugdíjak és a nyugdíjszerű ellátások összege a nyugdíjtörvény alapján, januárig visszamenőlegesen - jelentette be Kökény Mihály a kormány szerdai döntését a kabinet ülését követő sajtótájékoztatón.

A kiegészítő nyugdíjemelés költségvetési vonzata 36,8 milliárd forint. Ebből közel 3 millió idős járadéka havonta átlagosan 1100 forinttal növekszik – mondta az egészségügyi, szociális és családügyi miniszter.

A visszamenőlegesen járó emelés januártól októberig terjedő összegéhez is novemberben jutnak hozzá a jogosultak.

Közölte: a több mint félmillió embert érintő, nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátás összegének 2,2 százalékos emelése átlagosan 400 forintos bevételnövekedést jelent havonta a jogosultak számára.

A rokkantsági járadék 510 forinttal, a vakok személyi járadéka 230 forinttal, az egészség-károsodási járadék pedig 2,2 százalékkal emelkedik.

Hangsúlyozta: az idősek az emelt összeget figyelembe véve kapják kézhez novemberben egyhavi járadékuk egynegyed részét, az 53. heti nyugdíjat is. A költségvetést mintegy 30 milliárd forinttal megterhelő juttatás átlagos összege 13 ezer forint, amely éves szinten további 2,1 százalékkal emeli a nyugdíjakat. “Az 53. heti nyugdíj külön juttatás, amely a nyugdíjalapba nem épül be” – tette hozzá Kökény Mihály.

Közlése szerint ugyancsak novembertől 20-ról 25 százalékra nő a saját járadék mellett járó özvegyi nyugdíj összege is. A mintegy 580 ezer időst érintő juttatás átlagosan 3 ezer forinttal, 12 ezerről 15 ezer forintra emelkedik.

A miniszter kiemelte: az öregségi nyugdíjak átlagos összege idén a januári és a novemberi emelés együttes hatására 10,8 százalékkal, átlagosan havi 5 ezer forinttal növekszik, amelyet tovább növel az 53. heti járadék.

Szavai szerint a fogyasztói árak várható 4,8 százalékos növekedését is figyelembe véve a nyugdíjak reálértéke 2003-ban 5,7 százalékkal emelkedik. Rámutatott: a nyugdíjkorrekcióra nem az infláció miatt, hanem a 16-17 százalékos keresetnövekedés miatt kerül sor.

“Minden magyar nyugdíjas novemberben félhavi többletjáradékkal számolhat” – fogalmazott a miniszter.

A kormány elvi döntést hozott a vonatkozó jogszabály módosításáról, amelynek megfelelően 2004-től a tényadatok alapján az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság állapítja meg automatikusan a kiegészítő emelés mértékét, ennek megfelelően folyósítja az érintetteknek az összeget. A kabinet a 2004-es takarékosabb gazdálkodás mellett is kiemelt figyelmet fordít a nyugdíjasokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik