Belföld

Jóváhagyta az Európai Parlament Trichet jelölését

Az Európai Parlament (EP) kedden nagy többséggel jóváhagyta Jean-Claude Trichet-nek, a francia jegybank elnökének jelölését az Európai Központi Bank (EKB) elnöki tisztségére.

Az EP strasbourgi plenáris ülésén a képviselők 315
szavazattal 83 ellenében és 75 tartózkodással fogadták el a francia bankár jelölését.

A szavazás lényegében formalitásnak számított. A képviselőtestület egyetértését fejezte ki a parlament gazdasági és pénzügyi bizottságának állásfoglalásával, amely a szeptember 11-én tartott meghallgatás alapján – ugyancsak jelentős többséggel – már támogatásáról biztosította Trichet kinevezését.

Az EP állásfoglalása mindamellett konzultatív jellegű, vagyis jogilag nem kötelezi a tagállamokat. Az EU alapszerződése értelmében az euróövezet jegybankjának szerepét betöltő EKB elnökét az állam- és kormányfők nevezik ki, nyolcéves időtartamra. Ez az október közepén tartandó brüsszeli csúcson esedékes, s így Trichet november 1-jén váltja fel a holland Wim Duisenberget, az EKB első elnökét.

Elvileg az 1998-ban kinevezett Duisenberg megbízatása is nyolc évre szólt volna, ő azonban egy olyan hallgatólagos megállapodás alapján foglalhatta el tisztségét, hogy mandátumának félidejében lemond, és átadja helyét egy franciának. Párizs ugyanis már akkor magának igényelte a tisztséget, s csak ezzel a feltétellel volt hajlandó hozzájárulni Duisenberg kinevezéséhez.

Bizottsági meghallgatásán Trichet határozottan kiállt az EKB eddigi pénzügypolitikájának folytatása, valamint az euróövezet pénzügyi egyensúlyának védelmére hivatott stabilitási és növekedési paktum jelenlegi formájában történő megőrzése mellett. Nyilatkozatából ítélve más területeken, köztük a frankfurti bank kommunikációs politikájában is követni fogja az elődje által meghonosított gyakorlatot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik