Belföld

Nem a szélsőjobb felelős Lindh haláláért

Svédországban ártatlannak vallotta magát a kihallgatásokon az a férfi, akit Anna Lindh külügyminiszter meggyilkolásával gyanúsítanak.

A stockholmi rendőrség cáfolta azt az értesülést, hogy szélsőjobboldali vezetők állnak Anna Lindh külügyminiszter meggyilkolásának hátterében. Stina Wessling rendőrségi szóvivő a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy továbbra is nyomoznak lehetséges gyanúsítottak után, a keresésbe finn és dán rendőrök is bekapcsolódtak. Hangsúlyozta, hogy az ügy felderítése akár hónapokig is eltarthat.

A szóvivő cáfolta azt az értesülést, hogy a merénylet hátterében szélsőjobboldali vezetők állnak. Az Anna Lindh külügyminiszter asszony meggyilkolásával alaposan gyanúsítható 35 éves férfit kedden este minden dráma nélkül szállították be a fogdába, ahol eleinte csak a nevét volt hajlandó megmondani, mást nem. A szerdai napon a bíróság hivatalos védőt rendelt ki mellé, ezt megelőzően nem is lehet senkit kihallgatni. Az ügyésznek ezek után három napja van arra, hogy a férfi előzetes letartóztatásba helyezését kérje.

Az elfogatáskor a hivatalos szöveg szerint alaposan gyanúsítható volt, de ha ez a gyanú nem erősödik, egy héten belül szabadlábra kell őt helyezni, ha viszont igen, akkor két hétig tarthat az előzetes. Ez alatt a gyanúsított nem olvashat újságot, semmi kapcsolata nem lehet a külvilággal, és ügyvédje is szájkosarat kap, nem nyilatkozhat a sajtónak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik