Belföld

Külső nyomásra lemondott a New York-i tőzsde elnöke

Lemondott szerda este a New York-i értéktőzsde (NYSE) elnök-vezérigazgatója, Richard Grasso, akinek a közel 140 millió dolláros jövedelme botrányt váltott ki az Egyesült Államokban - jelentette be közleményben a NYSE.

Carl McCall, a tőzsdei vezetők fizetéséért felelős bizottságot vezető igazgatótanácsi tag közleményében rámutatott: Dick Grasso felajánlotta a lemondását, ha az igazgatótanács ezt kéri. Ez megtörtént és a testület elfogadta a lemondást. Hozzátette: a lemondását sürgető felhívások hatására maga Grasso hívta össze szerda délutánra az igazgatótanács rendkívüli ülését.

Amerikai sajtóértesülések szerint a testület a szilikon-völgyi, neves értékpapír-szakértő ügyvéd Larry Sonsinit kérte fel a tőzsdeelnöki tisztségek ideiglenes ellátására.

Richard Grasso 1995 óta állt a New York-i értéktőzsde élén. Múlt hónapban írta alá a szerződést megbízatása 2007 májusáig történt meghosszabbításáról, azonban ezt kísérő, vagyonára vonatkozó adatok közzététele általános felzúdulást váltott ki – emlékeztet az AFP francia hírügynökség.

A 139,5 millió dolláros jövedelem Richard Grasso 36 éves New York-i pályafutása alatt felhalmozott különböző prémiumokból, nyugdíjbiztosítási és takarékszámlákon elhelyezett összegekből, valamint egyéb természetbeni juttatásokból tevődött össze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik