Belföld

Négyhavi csúcson az eurózóna inflációja

Az eurózóna augusztusi inflációja - a várakozásoknak megfelelően - éves szinten 2,1 százalékra, négyhavi csúcsra nőtt és ezzel átlépte az Európai Központi Bank (EKB) által még elfogadhatónak tartható 2 százalékos határt.

Júliusban az éves szintű infláció 1,9 százalék volt, augusztusban a fogyasztói árak emelkedésének havi mértéke 0,2 százalékot tett ki.


Az éves szintű augusztusi inflációt elsősorban az élelmiszerárak 2,6 százalékos növekedése váltotta ki, ezen belül pedig a dohánytermékek drágulása. A dohánytermékek árának alakulását figyelmen kívül hagyva a fogyasztói árnövekedés  1,9 százalék.


Augusztusban havi szinten a gyümölcs- és zöldségárak csökkentek, ami részben ellensúlyozta az energiaárak 1,0 százalékos emelkedését.


Augusztusban az Európai Központi Bank által szorosabban figyelemmel követett  maginfláció – ami nem tartalmazza az energia- és a feldolgozatlan élelmiszertermékek áralakulását – havi szinten 0,1 százalékkal, éves viszonylatban 1,9 százalékkal nőtt.


Az eurózóna tagországaiban augusztusban jelentősen eltért az infláció, így a legmagasabb, 3,9 százalék Írországban volt, a legalacsonyabb Finnországban: 1,2 százalék. Az eurózónában egyedül Olaszországban csökkent az infláció havi szinten.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik