Belföld

A Jukosz cáfolja, hogy külföldi befektetőkkel tárgyalna

A Jukosz cáfolja, hogy a vállalat avagy fő részvényesei külföldi befektetővel tárgyalnának egy nagyobb részesedés eladásáról. A cég a Wall Street Journal hétfőn megjelent értesülését cáfolta.

Az orosz Jukosz olajtársaság kedden közleményben cáfolta, hogy a vállalat avagy fő részvényesei külföldi befektetővel tárgyalnának valamiféle nagyobb részesedés eladásáról.

A Wall Street Journal hétfői értesülése szerint az amerikai ChevronTecaco és ExxonMobil olajipari vállalat várhatóan e héten tesz versengő ajánlatot az orosz Jukosz-Szibnyeft 25 százalék plusz egy részvényére. A részesedés jelenlegi piaci áron 11 milliárd dollár.


A részesedés megszerzése messze a legnagyobb külföldi befektetés volna orosz vállalatba, meghaladva a brit BP 7,7 milliárd dolláros társulását egy vegyesvállalatban az orosz TNK International olajcéggel – ez utóbbi ügylet épp a múlt héten zárult. Az orosz törvények értelmében a 25 százalék plusz egy részvény vétójogot biztosítana fontos döntéseknél.

A Jukosz és a Szibnyeft várhatóan az év vége előtt egyesül – miután az orosz versenyhatóság augusztus közepén jóváhagyta az egyesülés tervét -, és így a legnagyobb orosz olajvállalat jön létre. A JukosSibneft napi olajtermelése 2,3 millió hordó lesz, ezt csak a BP, az Exxon és a Shell előzi meg a világon.

Az ExxonMobilnak már van egy 12 milliárd dolláros olaj- és földgázipari vállalkozása a Szahalin-sziget partjainál, ahonnan a tervek szerint ázsiai vásárlóknak szállítanak olajat és földgázt. A cég korábbi, oroszországi próbálkozásai a helyi orosz hatóságok ellenállása miatt nem jártak sikerrel a kilencvenes években. A ChevronTexaconak egy másik tervezetben van 33 százalékos részesedése a Szahalin-sziget partjai előtt, de az még nem indult el.

A Jukosz vezérigazgatója és legnagyobb részvényese, Mihail Hodorkovszkij július eleje óta nehéz helyzetben van, mióta a Jukosz egy másik főrészvényesét, a Menatep pénzügyi csoport elnökét, Platon Lebegyevet őrizetbe vették. Lebegyevnek az azóta elkészült vádemelés szerint csalás és adóvisszaélések különösen súlyos – összesen 300 millió dollárra becsült – esetei miatt kell bíróság előtt felelnie.

A vizsgálat Lebegyev egy 1994-es privatizációs ügyletére terjedt ki, de a Jukosz pénzügyeit is áttekintik. Orosz megfigyelők szerint a Kreml irányította az akciót, hogy letörje a Jukosz vezére, Mihail Hodorkovszkij politikai ambícióit. Ebben a helyzetben egy amerikai cég betársulása erősítené a Jukosz helyzetét. Bennfentesek szerint Hodorkovszkij és közvetlen munkatársai, akik együtt a Jukosz 61 százalékát ellenőrzik, már tavasszal nekiláttak külföldi partnert keresni – írta a Wall Street Journal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik