Belföld

Zöld költségvetés: energiaadó és környezetterhelési díj

Az eddigieknél nagyobb változást ígért a 2004-es költségvetés "zöldítésében" Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter a témakörrel foglalkozó konferencián.

Jövőre a tervek szerint megjelennek a költségvetésben a környezetterhelési díjak és az energiaadó. Az úthasználati díj is bevezethető lenne, de az európai uniós jogharmonizációs kérdések miatt ezzel kapcsolatban még további egyeztetések szükségesek – mondta el a miniszter.

A miniszter szólt arról, hogy a környezetterhelési díjak bevezetését a környezetvédelmi törvény alapján már régóta javasolja a környezetvédelmi tárca. Eddig ezt nem sikerült elérni, de jövőre megvalósul. A levegőt, a vizet, a talajt terhelőknek ezt a használatot meg kell majd fizetni a társadalom felé – mondta a miniszter.

Kiemelte, hogy a terhelés csökkentésével egyre csökken a díj is, ösztönözve a környezetszennyezés mérséklésére. Az energiaadó is megvalósul. Ez a díj és adó a tervek szerint jövőre csak egy alacsonyabb szinten indul és fokozatosan éri el a teljes összeget. Ezeket az adótételeket is számításba vette a kormány a személyi jövedelemadó-csökkentéshez szükséges forrásoknál.

Még további vitákat igényel a szaktárca és a Pénzügyminisztérium között, hogy a zöld adókból befolyó összeg minél nagyobb részét lehessen környezetvédelmi célokra felhasználni. Az európai uniós környezetvédelmi jellegű támogatásokhoz a hazai társfinanszírozás fedezete rendelkezésre áll.

Kiss Károly, a magyarországi zöld költségvetést már több mint tízszer kidolgozó Levegő Munkacsoport szakértői testületének elnöke elmondta: Nyugat- és Észak-Európában már sok országban alkalmazzák ezeket az elveket. Ennek lényege, hogy főként az energiahasználatot adóztatják meg, s ezzel egyenlő mértékben csökkentik a munkáltatók társadalombiztosítási terheit. Így nőnek a környezetszennyezés költségei, s csökkennek a foglalkoztatás ráfordításai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik