Belföld

A vártnál jobb az augusztusi infláció (bővített)

A fogyasztói árak augusztusban 0,3 százalékkal maradtak el a júliusitól, és 4,7 százalékkal haladták a 2002 augusztusi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Az elemzők augusztusra nulla százalékos havi infláció mellett 5,2-5,3 százalék körüli tizenkét havi drágulást vártak. Az idén az első nyolc hónapban a fogyasztói árak átlagosan 4,4 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. A maginfláció augusztusban júliushoz képest 0,3 százalék, az egy évvel korábbihoz viszonyítva 4,7 százalék volt. A fogyasztói árak júliusban 0,3 százalékkal haladták meg a júniusi, és 4,7 százalékkal a 2002 júliusi szintet. Tavaly augusztusban a fogyasztói árak 4,5 százalékkal emelkedtek.

Az előző hónaphoz viszonyított áralakulást a szolgáltatások drágulása 0,11 százalékkal, az egyéb cikkek, üzemanyagoké 0,05 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkeké 0,02 százalékkal emelte, míg az élelmiszerek árcsökkenése 0,25 százalékkal, a ruházkodási cikkeké 0,20 százalékkal, a szeszes italoké, dohányáruké pedig 0,02 százalékkal mérsékelte azt. 

Egy hónap alatt – 2003. júliushoz viszonyítva – az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai átlagosan 0,7 százalékkal növekedtek. Az élelmiszerek körében bekövetkezett 1,0 százalékos mérséklődést az idényáras élelmiszerek 14,1 százalékos árcsökkenése okozta. Jelentősen csökkent egy hónap alatt a paradicsom, a paprika, a görögdinnye, valamint az őszibarack ára is. Emelkedett viszont a liszt (5,4 százalék), a tojás (3,7 százalék), a sertéshús (3,3 százalék), valamint a tej (1,4 százalék) ára.

A ruházkodási cikkeknél a kiárusítások következtében erőteljesebb csökkenés volt tapasztalható, mint előző hónapban. A szeszesitalok, dohányáruknál az átlaggal közel megegyező mértékű mérséklődést a dohányáruk 0,6 százalékos árcsökkenése okozta, az akciós cigarettaárak következtében. A tartós fogyasztási cikkek áremelkedése meghatározóan az új személygépkocsik 2,7 százalékos drágulásának következménye. Az egyéb cikkek főcsoporton belül a járműüzemanyagok 1,1 százalékkal kerültek többe, mint júliusban, a tanszerek, írószerek árai – az iskolakezdés előtti akciók miatt – 3,5 százalékkal mérséklődtek. A szolgáltatások közül a posta díjtételei 15,7 százalékkal, az üdülési szolgáltatások 2,5 százalékkal drágultak.

Egy hónap alatt a fogyasztói árak, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, valamint a friss hazai és déligyümölcs) nélkül számítva 0,1 százalékkal emelkedtek. 12 hónap alatt, 2002. augusztushoz viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál kisebb mértékben, 2,4 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentős szóródás figyelhető meg: az idényáras élelmiszerek 13, a cukrászáru, fagylalt 10, a munkahelyi étkezés 9, az alkoholmentes üdítőitalok pedig 8 százalékkal drágultak. Csökkent viszont az elmúlt 12 hónap alatt a sertészsiradék (22 százalék), a sertéshús (11), a szalonna (7), a szalámi, sonka (6), a baromfihús és a cukor (5-5 százalék) ára.

A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,0 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint 2002. augusztusban. A ruházkodási és az egyéb cikkek, üzemanyagok 12 hónap alatt az átlagosnál kisebb mértékben drágultak. A szolgáltatások átlag feletti, 6,8 százalékos áremelkedésén belül az oktatási szolgáltatások és a társasházi közös költség 12-12, a testápolási szolgáltatások, a szemétszállítás és a helyi tömegközlekedés mindegyike 11, a csatornadíj 10 százalékkal drágultak. A szeszes italok, dohányáruk és a háztartási energia árnövekedése szintén magasabb volt az átlagosnál. A dohányáruk 21, a vezetékes gáz 12, az elektromos energia 9 százalékkal került többe, mint 2002. augusztusban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik