Belföld

Terjed a kamerás mobiltelefon

A kamerás telefonok eladása növekvő tendenciát mutat Európában, Közel-Keleten és Afrikában, vagyis az EMEA betűszóval nevezett térségben. Piacvezető a Nokia, őt követi a Sony Ericsson és a Samsung. Nagy-Britanniában a szerződések kétharmada kamerás telefonokra köttetik.

A Canalys kutató cég adatai szerint egy negyedév alatt (2003 első negyedévétől a másodikig) 166 százalékkal több fényképezőgéppel felszerelt telefont szállítottak az EMEA térségbe. Ez összesen 3,8 millió kamerás telefont jelent.

Az EMEA térségben a kamerás telefonok területén a piacvezető a Nokia Corp., 42.6 százalékos részesedéssel. Második a Sony Ericsson Mobile Communications AB 22.1 százalékkal, őt követi a Samsung Electronics Co. Ltd, a Sharp Corp. és a Panasonic Consumer Electronics Inc., 10.5, 9.7 valamint 7.4 százalékkal.

Nagy-Britannia egyik nagy mobiltelefon árusítója, a Carphone Warehouse Group PLC szerint a megkötött szerződések kétharmada kamerás telefonokról szól. A Canalys szerint a Nokia és a Sony Ericsson high-end modelljei mellett széles a kínálat az alacsonyabb kategóriás, olcsóbb telefonokból is.

A telefonszolgáltatók bevételeiket az MMS szolgáltatás elterjedésével próbálják növelni, így érdekükben áll, hogy az előfizetők minél olcsóbban jussanak hozzá egy-egy készülékhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik