Belföld

Szász szerint a vizsgálat vezetői érintettek és elfogultak

Szász Károly PSZÁF-elnök csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: konkrét ügyben a felügyeletet semmilyen államigazgatási szerv nem vizsgálhatja. A német bankfelügyelet korábbi elnöke hangsúlyozta: a bűnügyek felderítése a rendőrség, és nem a felügyelet dolga.

A miniszterelnök kezdeményezésére indított pénzügyminiszteri vizsgálattal összefüggésben Szász azt hangsúlyozta, hogy a vizsgálatot vezetők valamilyen mértékben érintettek.


“Az érintettséget elfogultságként kell értelmezni ebben az esetben” – mondta. Indoklásként hozzátette: olyan intézményeknél dolgoztak, amelyeket a PSZÁF kifogásolható magatartásuk miatt vizsgált.


A Felügyeleti Tanács külföldi tagjai, Wolfgang Artopoeus, a Német Bankfelügyelet korábbi elnöke és Robin McConnachie, a Bank of England nyugalmazott igazgatója kérdésre válaszolva kifejtették: hazájukban a felügyelet munkájába a kormány nem avatkozik be, és ilyen kezdeményezésre korábban sem volt példa. Hangsúlyozták a felügyelet függetlenségének fontosságát.


Robin McConnachie a felügyelet lehetőségeiről szólva kifejtette: nincs olyan felügyelő, aki garantálni tudná, hogy ne történjen csalás az általa felügyelt pénzintézeteknél. “Lehetetlen, hogy a felügyelet megakadályozza a csalást, a feladata: minél korábban felfedezni és nyomon követni a visszaéléseket” – tette hozzá. Ebből a szempontból méltatta az informatikai és ellenőrzési rendszerek fejlesztését és felügyeletét.


Wolfgang Artopoeus hasonlóképpen vélekedve elmondta, hogy egyetlen felügyelet sem tehet semmit abban az esetben, ha az adatok meghamisításával kerül szembe. “A bankfelügyelet feladata, hogy prudens működésre szorítsa a bankokat, a bűncselekmények felderítése azonban a rendőrség feladata” – tette hozzá.


Sáray Éva, a PSZÁF elnökhelyettese az MTI kérdésére megerősítette, hogy szerdán este megérkezett a felügyelethez a K&H Equities jelentése az ügyfélszámla-egyeztetésekről. “Az anyag feldolgozása és értékelése várhatóan néhány napot vesz igénybe” – tette hozzá.
lderítése a rendőrség, és nem a felügyelet dolga. A bűnügyek közé sorolható esetek felügyeleti módszerekkel nehezen feltárhatók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik