Belföld

Egységes személyi jövedelemadó lesz Romániában is?

A román kormány elképzelése szerint jövőre egységes - 23 százalékos - jövedelemadót vezetnének be az országban. A jelenlegi 18 és 40 százalék közötti sávos adózást váltaná fel.

Csütörtökön Mihai Tanasescu román pénzügyminiszter közölte, hogy a tervet egyrészt az adózási rendszer egyszerűsítése, másrészt az adócsalások csökkentése érdekében szeretnék megvalósítani, amennyiben az adóügyi törvények csomagjának részeként a parlament jóváhagyja.

Tanasescu elmondta azt is, hogy az adóalapot ugyanakkor mintegy 10 százalékkal emelnék. Megjegyezte, hogy az új adózás bevezetése a költségvetést mintegy 5 billió lejjel terhelné meg, ezért tárcájának ki kell munkálnia, hogy ezt a veszteséget miként pótolná, akár más adók emelésével, illetve a kiadások csökkentésével. A jövedelemadó-terv kapcsán jelezte, hogy a kisjövedelműek számára kedvezményeket biztosítanának, elkerülendő, hogy romoljon amúgy is rossz jövedelmi helyzetük.

Szlovákiában a kormánykoalíció májusban állapodott meg az átfogó adóegységesítésről. Eszerint a jövő évtől az egyénekre és a vállalkozásokra egyaránt 19 százalékos átalányadót szabnak meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik