Belföld

Hétfőn csökkenés várható Európa tőzsdéin

Londoni értékforgalmazók szerint az európai részvénypiacok hétfőn csökkenéssel kezdenek, mert a pénteken ismertetett amerikai foglalkoztatási adatok Nyugat-Európában is lazították a bizalmat a fellendülés iránt.

A járműipart külön nyomhatja a Daimler-Chrysler
Mercedes-részlege vezetőjének hétfőn megjelent nyilatkozata arról, hogy még jövőre sem várja az eladott autók számának növekedését. A Daimler-Chrysler éppen hétfőn írt alá keretegyezményt arról, hogy néhány év múlva, egymilliárd eurós beruházás után, Mercedes kocsikat és teherautókat fognak gyártani Kínában.

Az értékforgalmazók becslése szerint a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 20 pont körüli veszteséggel, a frankfurti értéktőzsde irányadó mutatója, a DAX-30 ugyancsak 20 pont körüli veszteséggel indulhat.

Hétfő reggel a New York-i tőzsdemutatók határidős jegyzései fölfelé mutattak: a New York-i értéktőzsde fő mutatójának (DJIA) határidős jegyzése 12 pontot nyert, a Nasdaq piac összetett mutatójáé 2,50 ponttal emelkedett.

A DJIA pénteken 84,56 pontos, azaz 0,88 százalékos veszteséggel 9503,34 ponton zárt, így 13,93 százalék volt az előnye a tavaly év végihez képest. A Nasdaq piac összetett mutatója pénteken 1858,24 ponton végzett, 10,73 pontos, azaz 0,57 százalékos veszteséggel, és 39,14 százalékkal haladta meg a tavaly év végi értékét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik