Belföld

54 százalékos volt a szállodák kihasználtsága az első nyolc hónapban

Az idén január-augusztusban a szállodák átlagosan 54 százalékos szobakapacitás-kihasználtságot értek el; a bruttó szobaárbevétel folyó áron átlagosan 4 százalékkal, a vendégéjszakák száma 2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

Az év első hét hónapjában a szállodák átlagosan 51
százalékos szobafoglaltsággal működtek, a bruttó szobaárbevétel folyó áron átlagosan 4 százalékkal, a vendégéjszakák száma 2 százalékkal csökkent az előző év hét hónapjához képest.

A gyorsjelentésbe bevont szállodák augusztusban 74 százalékos foglaltsággal működtek. A Budapesten lévő hotelek szobakapacitás-kihasználtsága átlagosan 54-56, a vidékieké 48-59 százalék között alakult január-augusztusban. Minden vizsgált kategóriára jellemző volt, hogy az év során augusztusban érték el a legmagasabb foglaltságot.

A január-augusztusi időszakban egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára 13.300 forint volt. Ennek több mint kétszeresét kérték el a fővárosi ötcsillagos szállodák, és alig több mint felét a vidéken működő háromcsillagos egységek.

Az év első nyolc hónapjában az egy kiadható szállodai szobára jutó bruttó szobaárbevétel (REVPAR) 7.200 forint volt. Ez a mutató augusztusban kiugróan magas értéket, 10.800 forintot ért el. A bruttó szobaárbevétel folyó áron átlagosan 4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A visszaesés a budapesti szállodákat érintette, mértéke 2-12 százalék közötti volt. A vidéken működő négy- és ötcsillagos szállodák bruttó szobaárbevétele kisebb mértékben, 4 százalékkal, a háromcsillagos házaké jelentősen, 20 százalékkal nőtt.

A vizsgált időszakban 2 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek el a vendégek a szállodákban, mint egy évvel korábban. A vendégéjszakák számának csökkenése – a szobaárbevételhez hasonlóan – a fővárosi szállodákat jellemezte. Vidéken a vendégéjszakák száma 2-3 százalékkal emelkedett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik