Belföld

László Csaba: egyre felkészültebbek vagyunk az eurózónára

László Csaba magyar pénzügyminiszter a kelet-európai országok pénzügyminisztereinek a szlovéniai Bledben tartott tanácskozását követően pénteken közölte, hogy az európai árfolyamrendszerhez hasonló rendszert alkalmaz Magyarország már 2000 májusa óta, ezért a rendszerhez történő majdani tényleges csatlakozás nem növeli az árfolyamokkal kapcsolatos kockázatokat, hanem éppen a magyar árfolyamrendszer hitelét erősíti.

“Egyre felkészültebbek vagyunk a belépésre az eurózónába, ezért szeretnénk mihamarabb csatlakozni az európai árfolyamrendszerhez, az ERM-II-höz azt követően, hogy az Európai Unióhoz csatlakoztunk” – mondta a Reuters hírügynökségnek László Csaba, aki hangsúlyozta, hogy az ERM-II-höz történő csatlakozás után nem szükségszerű a két évvel ezt követő belépés az eurózónába. László szerint ehhez három-három és fél év is kellhet majd .

Egy, a közeli lemondását firtató kérdésre válaszolva a magyar pénzügyminiszter megjegyezte, hogy egyértelmű felhatalmazása van a jövő évi költségvetés keresztülvitelére, Magyarország olyan pályára állítására, amelyen haladva 2008-ra csatlakozhat az eurózónához, s a kormány jóváhagyta gazdaságpolitikai stratégiai elképzeléseit. Ezért nem kíván foglalkozni azokkal a sajtóban megjelent találgatásokkal, hogy le kellene mondania.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik