Belföld

Szász Károly ügye Strasbourgot is felbolygatja

Az Európai Parlament külügyi bizottságának elnöke még szerdai budapesti látogatásán jelentette ki: meglepetéssel tapasztalja, hogy a magyar kormány a pénzmosás-gyanús ügyek kapcsán leváltani készül a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének vezetőjét.

Elmar Brok – miután a Fidesz vezetőivel találkozott – arról is beszélt: lehetséges, hogy a kérdést az általa vezetett testület is napirendjére tűzi – számolt be a Kossuth Rádió. A külügyi tárca szocialista politikai államtitkára erre úgy reagált, hogy megdöbbentő és felelőtlen magatartásra vall, hogy Elmar Brok a magyar kormány illetékesének megkérdezése nélkül, következtetéseket vont le egy belpolitikai eseményről. A hazai ellenzék viszont ezen nyilatkozat miatt az államtitkárt bírálta. A vita – úgy tűnik – most Strasbourgban folytatódik.

A bizottsági elnök a vele készített rádióinterjúban úgy nyilatkozott, hogy az MSZP europarlamenti képviselői európai frakciótársaik közbenjárását kérték a néppárti német Elmar Brok-kal szemben, amiért ő, mint a külügyi és emberi jogi bizottság elnöke, a közelmúltban Magyarországon bírálta a kormányt a Szász-ügyben tanúsított magatartása miatt.

Az elnök feltételezi, hogy fennáll a szándék a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnökének eltávolítására. Ha valóban ez a helyzet, akkor ez szerinte jogállami szempontból nem megfelelő eljárás. Elmar Brok kijelentette, hogy a mögöttes ügyről sosem nyilatkozott, hanem kizárólag magáról az eljárásról, illetve a főfelügyelő lehetséges leváltásáról.

A külügyi bizottság a felelős az Európai Parlamentben a bővítési folyamatért, amelynek részét képezi a monitoring folyamat, következésképpen azért is felelős, hogy folytatja-e a Szász-ügy nyomon követését – nyilatkozta a bizottság elnöke. A csatlakozó országokat érintő sok más ügyben is követi a bizottság a folyamatokat, hiszen ez is előírt feladatuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik