Belföld

Kiürül a Ringa – marad a kapuvári gyár

A Ringa Húsipari Rt. bérbe adja kapuvári gyárát, leépíti győri logisztikai központját, és eladja a soproni marhavágóhidat – a cég ezzel gyakorlatilag vagyonkezelő társasággá alakul át.

A Ringa Húsipari Rt. igazgatósága meghozta a döntést a soproni marhavágóhíd eladásáról. A vevő személyét egyelőre nem jelentették be,
Kiürül a Ringa – marad a kapuvári gyár 1

de kilététét hamarosan nyilvánosságra hozzák – mondta csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Tóth Ervin, a Ringa vezérigazgatója.


A cég kapuvári sertésfeldolgozó üzeméből a húskészítmények gyártására alkalmas gépsorokat várhatóan a Pick Szeged Rt. ceglédi üzemébe telepítik át. A vágó és daraboló tevékenység azonban folytatódhat Kapuváron, ezeket a tevékenységeket ugyanis a Debreceni Hús Rt. (DHR) veszi át átmenetileg.

 A Debreceni Hús Rt. csoport

A jelenleg bejegyzés alatt álló Kapuvári Hús Rt. fő tevékenységeként sertésvágással, –darabolással, a későbbiekben pedig húskészítmény-előállítással kíván foglalkozni. Az új részvénytársaságot a tavaly több mint 22 milliárd forint nettó árbevételt elérő Debreceni Hús Rt. csoport hozza létre, amely a Debreceni Hús Rt.-t, a békéscsabai Csabahús Kft.-t, a nyíregyházi Nyíri-Hús Kft.-t és a szolnoki Szole Meat Kft.-t foglalja magában. A csoport az elmúlt két évben négy gyárában átfogó, többmilliárd forintos fejlesztést indított, amelynek eredményeként Debrecenben új vágóvonal, daraboló- és csomagolókapacitás épül, a másik három gyárban pedig a húskészítménygyártó kapacitás korszerűsítése folyik. A Debreceni Hús Rt. csoport a hazai húspiac egyik meghatározó szereplőjeként a friss hús előállítás 17 százalékát, míg a készítménypiac 16 százalékát mondhatja magáénak (ez utóbbi területen a második-harmadik legnagyobb szereplő a piacon). Az összesen 1100 embert foglalkoztató Debreceni Hús Rt. csoport ez idáig a belföldi értékesítésben szerzett meghatározó piaci pozíciót, de Magyarország EU-csatlakozása után az unió piacain is komoly lehetőséget lát, és nyugat-magyarországi piaci részesedését is tovább kívánja növelni. A kapuvári gyáregység bérbe vételével és sikeres működtetésével a csoport egy olyan vágó-daraboló üzemmel erősödik tovább, amely hosszú távon hozzájárulhat a vállalat stratégiai céljainak eléréséhez.

Elővásárlási jog



A Debreceni Hús 1+1 éves időszakra vette bérbe a gyárat, a plusz egy év opciós jogot jelent. A DHR elővásárlási jogot is kapott a kapuvári sertésüzemre (legalábbis arra, ami a húskészítményeket előállító gépek elszállítása után marad belőle).

A Ringa Rt. győri logisztikai és adminisztrációs központjában az átszervezésnek megfelelő leépítések mennek végbe. A folyamat végén a Ringa vagyonkezelő céggé alakul át – mondta el a FigyelőNet kérdésére Tóth Ervin.


A vezérigazgató hozzátette: a magyarországi húspiacon olyan fokú bizonytalanság uralkodik az EU-csatlakozás előtt, hogy egyelőre az óvatos kivárás álláspontjára helyezkedett a Ringa. Ha jövőre újra esélyt látnak a cég tevékenységének felélesztésére, akkor esetleg a kapuvári gyárral is kezdhetnek valamit, ha pedig nem, akkor a bérbeadás vagy az eladás kerülhet megint szóba.

A Ringa és a Pick Szeged egyébként közvetve, illetve közvetlenül az Arago csoport kezében van. A ceglédi Pick-üzembe áttelepített gépsorok tehát a húsipari konszolidáció részét képezik. Cegléden egyébként a vágó és daraboló tevékenység leépítésére kerülhet sor, így a Kapuvárról odaszállítandó, húskészítményeket előállító gépek beindítása a ceglédi munkahelyeket óvhatja meg – hangzott el a sajtótájékoztatón. A Cegléden előállítandó eddigi Ringa-termékek, így a Kapuvári Sonka, illetve a „Hansági” jelzővel ellátott készítmények márkanevét a Ringa megtartja – jelentette be Tóth Ervin.

Felzúdulás Kapuváron

Mindez egyébként komoly felzúdulást okozott Kapuváron, aminek a helyi polgármester hangot is adott a budapesti sajtótájékoztatón. Bíró Péter, Kapuvár első embere ugyanis kijelentette, mindent megtesznek azért, hogy a helyi termékek gyártását ne lehessen más városba vinni. (Az ügy emlékeztet a Danone és a győri önkormányzat közötti vitára a Győri Keksz márkanév használatáról.) Kapuvár szeretné levédetni a „Kapuvár” és a „Hansági” neveket.

A polgármester és Medgyaszay László MDF-es parlamenti képviselő az újságíróknak beszámolt arról is, hogy távlati terveik szerint a beszállítók, a sertéstenyésztők is részt kaphatnának egy konzorcium keretében a kapuvári üzemből. A sertéstermelők 25 százalék plusz egy részvényt szeretnének, ehhez pedig kormányzati segítséget igényelnek. Megfelelő hitelkonstrukciót például, amelynek révén tulajdont vásárolhatnának. Felmerült az is, hogy a kapuvári üzem dolgozói is részvényekhez juthassanak a társaságban.

Ki lesz az új tulajdonos?

A kapuvári gyár új bérlője, a Debreceni Hús Rt. elnöke, Román Gyula nyilatkozataiból az is kiderült, hogy ő – amennyiben később sikerülne megvásárolnia a kapuvári üzemet – kész arra, hogy együttműködjön a beszállítókkal, és tulajdonszerzésük ellen sincs kifogása. Tóth Ervin, a Ringa vezérigazgatója ennek kapcsán azonban megjegyezte: a beszállítók esetleges vevőként való megjelenése ellen elvileg nincs kifogásuk, de már az is gondot okozott néhány hete, hogy a sertéstenyésztők megvegyék a 400 ezer forintos pályázati kiírást, amikor pályázatot hirdettek a kapuvári üzem eladására vagy bérbeadására. (A tendert egyébként a Ringa igazgatósága visszavonta, miután szerdán előszerződést kötött a Debreceni Hússal a bérbeadásról. A végleges szerződést napokon belül aláírják.)

A kapuvári és győri Ringa-átszervezés korántsem jelent jó hírt minden kisalföldi dolgozónak: korábban 800 embert akart elbocsátani a menedzsment. Az összes (hatszáz) kapuvári mellett 200 győri dolgozót érintett volna az intézkedés. Most azonban úgy tűnik, hogy 3-400 kapuvári dolgozó maradhat a vágó-daraboló üzemben – ennyit vállalt Román Gyula és cége. Körülbelül kétszázan elveszítik azonban munkájukat Kaposváron, és a győri 240 dolgozó is komolyan aggódhat a jövője miatt. (Hogy pontosan hány győri alkalmazottat érintenek a leépítések, azt a későbbi tárgyalások döntik el, de annyi bizonyos: sokukat.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik