Belföld

26 milliárdos kárpótlás a kényszermunkatáborokba elhurcoltaknak

Ezen a héten kezdik kifizetni a Holokauszt áldozatainak és a kényszermunkatáborokba elhurcoltaknak járó kárpótlást.

Mint Rácz Rita, az Igazságügyi Minisztérium Központi Kárrendezési Hivatalának médiareferense elmondta, az egyösszegű kárpótlást az áldozatok családtagjai, a deportáltak, illetve a szovjet kényszermunka és a magyar hatóságok önkénye miatt elhunytak hozzátartozói kaphatják.

Azon személyeknek jár, akik 1997-ben beadták kárpótlási kérelmüket, és helytadó határozatot kaptak. Ez az összeg korábban 30 ezer forint volt, és a 2003 évi költségvetésről szóló törvény ezt az egyösszegű kárpótlás összegét egyenként 400 ezer forintban határozta meg. Ebbe a 400 ezer forintba a korábban folyósított összeget már be kell számítani. Ez a kiegészítő kárpótlás örökölhető. A határozatok meghozataláról a Központi Kárrendezési Iroda hivatalból intézkedik, tehát nem kell új kérelmet benyújtani.

Eddig már több ezer határozatot postáztak a jogosultaknak. A határozattal együtt a jogosultak kapnak egy nyilatkozatot, amit kitöltve, az általunk mellékelt válaszborítékban vissza kell küldeni. Ebben a nyilatkozatban arról kell nyilatkozniuk, hogy a kárpótlási összeget bankszámlára utalással, vagy pedig postai úton kívánják fölvenni. Ha a külföldön élő jogosult a kárpótlást magyarországi bankszámlára kéri, akkor forintban, de ha külföldi bankba utaltatja, akkor az adott ország valutájában kapja meg. Az államnak összesen 26 milliárd forintba kerül ez a kiegészítő kárpótlás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik