Belföld

Erdőtűz: hatalmas veszteségek Portugáliában

Elkészült az egy hónapig tartó portugáliai tűzvész-sorozat szomorú mérlege. Az EU segít, de a veszteségek mértéke óriási.

Az első erdőtűz július 20-án lobbant lángra, s a rendkívüli szárazság miatt az ország jelentős területe csaknem egy hónapig égett. 18 ember meghalt, több mint 350 ezer hektárnyi földterület vált a lángok martalékává, ebből 300 ezer hektár erdő, 44 ezer hektár pedig mezőgazdasági terület.

A jelentések szerint a katasztrófa miatt mintegy 45 ezer ember veszítette el javait, állását. A tüzek komoly csapást jelentettek a portugál fakitermelő-iparnak, amely az ország exportjának jelentős részét – 6,5 százalékát – adja.

EU-pénz a legsürgősebb teendőkre

Bár augusztus közepéig sikerült szinte teljesen eloltani az erdőtüzeket, a még mindig forró idő és a szél napjainkban is újabb tüzek kialakulásának veszélyével fenyeget.

Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy teljesíti Portugália kérését, és 31,6 millió euró kiutalását javasolja az EU szolidaritási alapjából (EUSF). A pénzt akkor kapják meg a portugálok (leghamarabb októberben), ha a döntést az EU Tanácsa és az Európai Parlament is jóváhagyja, ami nem lehet kétséges.

A segélyből a legsürgősebb intézkedéseket, a kilakoltatott családok ideiglenes elhelyezését, a leamortizálódott mentőszolgálatok megerősítését, a kommunális hálózat helyreállítását finanszírozzák.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik