Belföld

Készül a német nyugdíjrendszer reformja

Egy német kormánybizottság csütörtökön azt javasolta, hogy 2011 és 2030 között a nyugdíjkorhatárt 65 évről fokozatosan emeljék fel 67 évre. A tényleges nyugdíjba vonulás ideje Németországban most 60-62 év körül mozog.

Mindez az úgynevezett Rürup-bizottság Berlinben Ulla Schmidt egészségügyi miniszternek átadott 400 oldalas jelentéséből derül ki. A kormányzó szociáldemokraták és a zöldek kilenc hónappal ezelőtt bízták meg a kormánybizottságot, Bert Rürup közgazdász vezetésével, hogy dolgozzon ki javaslatokat többek között a nyugdíjrendszer reformjára.

A kormányt a gazdasági és a demográfiai helyzet, a német társadalom elöregedése kényszeríti reformlépések megtételére. A kormánynak több hónap áll a bizottság javaslatainak megvizsgálására, bár Schröder kancellár már most kijelentette, hogy azokat nem tekinti szentírásnak.

A nyugdíjkorhatárt 2011 és 2030 között évente egy hónappal emelnék. Átlagban a nyugdíjba vonulás ideje Németországban 2001-ben 60,2 év volt (az ország nyugati felében 60,5, keleti részében 58,6 év), de ebbe a kategóriába már beszámították a csökkentett munkavégzés miatt előnyugdíjasoknak számító embereket is.

Nyugat-Németországban a meghosszabbodott élettartam következtében az 1960-as 9,9 évről 2001-re 16,2 évre nőtt a nyugdíjas életszakasz (férfiaknál 14,3 évre, nőknél 18,3-ra). A Rürup-bizottság jelentése az évi nyugdíjkiigazítás visszafogását vetíti előre, arra az időszakra, amikor kevesebb járulékfizetőnek kell egyre több nyugdíjast ellátnia. A bruttó nyugdíjszint az átlag bruttóbérek jelenlegi 48 százalékáról 2030-ra 41,6 százalékra csökkenne, de ugyanakkor meg kívánják őrizni a nyugdíjak vásárló értékét is.

A Rürup-bizottság vizsgálódásainak egy további célja, hogy a nyugdíjhozzárulás – jelenleg 19,5 százalék – 2030-ra ne emelkedjen 22 százalék fölé. Ellenintézkedések nélkül, a reálisnak tekinthető gazdasági és demográfiai forgatókönyvek figyelembevételével, a hozzájárulás 24 százalék fölé emelkedne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik