Belföld

Az MSZP rémhírterjesztés miatt perli a fideszes Illés Zoltánt

Az MSZP-frakció környezetvédelmi munkacsoportjának vezetője szerdán bejelentette: rémhírterjesztés vagy közveszéllyel való fenyegetés miatt még a héten feljelenti Illés Zoltán fideszes képviselőt a Paksi Atomerőmű veszélyességéről szóló kijelentései miatt.

Orosz Sándor feljelentését a fideszes politikus keddi tájékoztatóján tett kijelentésére alapozza, amely szerint “nukleáris robbanás soha, de hidrogénrobbanás bekövetkezhet annak alapján, amilyen megoldást az orosz fél javasol”.

“Illés Zoltán ehhez a témához nem ért” – közölte a szocialista politikus a Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta: a lakosság nem volt és most sincs veszélyben az atomerőműben történt üzemzavar miatt.

Hozzátette: ezt a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) is megállapította, jelentésük szerint ugyanis “a kibocsátásból származó általános lakossági dóziskorlátokat nem lépték túl Pakson”.

“A Fidesz azonban ebben a kérdésben is gátlástalanul hazudik” – jelentette ki Orosz Sándor hozzátéve: Illés Zoltán növeli a lakosság veszélyérzetét kijelentéseivel akkor, amikor az atomerőmű biztonságosságát vitatja, és országos veszélyről beszél. Hangsúlyozta: egy kormánybiztos kinevezése az erőmű felügyeletére teljesen megalapozatlan lenne, így pártja nem támogatja az ellenzéki kezdeményezést.

Elmondta: a NAÜ megállapította, hogy mulasztás történt az erőműben, a bizottság azonban azt is jelezte, hogy a baleset utáni elhárítás szakszerű volt. Orosz Sándor szavai szerint jelenleg indokolatlan lenne az erőmű vezetőinek leváltása. Úgy vélte: a felelősségre vonásra az üzemzavarból adódó problémák teljes elhárítása után kerülhet sor. Kijelentette: az erőmű felelősségét már korábban elismerte, és ezt a honlapján is feltüntette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik