Belföld

A PSZÁF közleménye a pénzügyminisztériumi vizsgálatról

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) méltánytalannak tartja a Pénzügyminisztérium napokban megkezdett vizsgálatát és kifogásolja a tényfeltárásban résztvevők személyét is, hozzátéve, hogy a vizsgálat lefolytatására az Állami Számvevőszéket tartja megfelelően pártatlannak és alkalmasnak.

A PSZÁF közleményében méltánytalannak tartja, hogy annak a szervezetnek a felelősségét firtatják, amely feltárta a K&H Equities Rt.-nél folytatott szabálytalanságokat. Kifejtik: különösen furcsa, hogy a PSZÁF felelősségének vizsgálata olyan időpontban indul meg, amikor sem a felügyeleti, sem a nyomozóhatósági vizsgálatok még nem zárultak le. A felügyelet úgy véli, hogy ez a lépés nemhogy segítené a problémák feltárását, hanem éppen gátolja.

“Természetesen a PSZÁF nem zárkózik el a felügyeleti munka megítélésére vonatkozó vizsgálattól, sőt a megfelelő időben azt maga is kívánatosnak tartja” – áll a közleményben. A felügyelet azonban hangsúlyozza, hogy a tényfeltárásban olyan személyek ne vegyenek részt, akiktől nem várható el az elfogulatlan vizsgálat lefolytatása.

A PSZÁF megítélése szerint ezt a vizsgálatot csak egy független, befolyásolástól mentes, jogszabályban erre felhatalmazott intézmény folytathatja le – áll a közleményben. A felügyelet szerint erre a feladatra az Állami Számvevőszék felel meg. A Pénzügyminisztérium (PM) augusztus 20-án közleményben tudatta: azonnali hatállyal vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy milyen fokú felelősség terheli a felügyeletet a K&H bankcsoportnál kialakult helyzetért.

A PM közleménye szerint a vizsgálat célja feltárni, maradéktalanul érvényesítette-e munkája során a PSZÁF a hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény, a tőkepiacról szóló törvény, valamint a hatályos kormányrendeletek
előírásait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik