Belföld

Smart Hungary: 14 cég összesen 1,2 milliárd forint támogatáshoz jut

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a Smart Hungary program keretében a versenyképes beruházások és a regionális vállalati központok kialakításának támogatására összesen 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt tizennégy cégnek.

A pályázatok első nyerteseinek a döntést tartalmazó dokumentumot Csillag István gazdasági miniszter adta át csütörtökön, Budapesten. A tárca tájékoztatása szerint a cégek a támogatással több mint 21 milliárd forint összértékű beruházást valósítanak meg, és 1.217 új munkahelyet hoznak létre.

Csillag István elmondta: az idei évtől a pályázatokat a szabad hozzáférés, az átláthatóság, és a tiszta verseny jegyében hirdették meg, a kiírások megfelelnek az Európai Unió előírásainak is. A pályázatok jelentőségéről szólva a miniszter kijelentette: a makrogazdasági súlyuk mellett céljuk, hogy több befektetőt hozzanak Magyarországra, illetve a már letelepedetteket beruházásokra ösztönözzék.

A versenyképes beruházások támogatására kiírt pályázat szakmai bíráló bizottságának június 30-i ülésén 27 pályázatról tárgyaltak, ebből egyet a testület tartalmi hiányosság miatt elutasított. A tárca tájékoztatása szerint ezért a feltételeknek mindenben megfelelő pályázatokat rangsorolni kellett, és csak a legjobb projektek nyerhettek el támogatást.

A pályázatokat a gazdaságpolitikai célok megközelítése érdekében, gazdaságossági, hatékonysági mutatószámok alapján értékelték és pontozták. Előnyt jelentett, ha a beruházás a leghátrányosabb helyzetű hét megye valamelyikében valósul meg. A versenyképes beruházások támogatására kiírt pályázaton 13, míg a regionális vállalati központok kialakításának támogatásáról szóló tenderen egy cég kapott most támogatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik