Belföld

A kormány elszánt: Szásznak mennie kell

A Népszabadság névtelenséget kérő informátorai megerősítették az értesülést: a kormány csak a pénzügyi tárca vizsgálatának eredményére vár, és kezdeményezi Szász Károly menesztését.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnökének menesztéséről szóló információkat senki sem cáfolta. Közben az is kiderült, a felügyelet valószínűleg tudta, ki volt Kulcsár Attila felső kapcsolata a bankban. A lemondott K&H-vezérigazgató helyettesítésére eredetileg kijelölt Bába Ágnest ugyanis „eltanácsolták”  a poszt betöltésétől.

A pénzügyi tárca közleménye a vizsgálatának tényét erősíti meg. Ebben arra is választ keresnek, miért maradhatott fenn több felügyeleti vizsgálat után a K&H Equitiesnél az a gyakorlat, hogy bizonyos munkatársak egy meghatározott kör számára egyszerre végezzék a háttérműveleti és az üzletkötői feladatokat. Ez ugyanis lehetőséget teremt a visszaélésekre.


A vizsgálatok arra is kiterjedhetnek majd, megfelelően erősítette-e meg a felügyelet a brókercég ellenőrzését, miután tudomást szerzett a belső ellenőrzés hiányosságairól.

Egyre biztosabbnak tűnik: a kormány már csak a pénzügyi tárca vizsgálatának befejezését várja, s annak eredményétől függően kezdeményezi Szász Károly leváltását a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete éléről.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik