Belföld

Tanácsadók piaca – dúl az árháború Németországban

A német IT-tanácsadói piacon huszonöt százalékos árcsökkenésre is van példa. A cégek takarékoskodási kényszere és a túlkínálat a honoráriumok további esését hozhatja.

A németországi informatikai tanácsadók napi- és óradíja még nem került a legmélyebb pontra: a Pierre Audoin Consultants (PAC) piackutató cég tájékoztatása szerint 2002 végén a napidíjak az előző évhez képest kilenc százalékkal alacsonyabbak voltak, ez év végére pedig várhatóan további öt százalékkal csökkennek.

Ez a prognózis azon a feltevésen alapul, hogy az év végére lecsillapodik az árháború. A müncheni piackutató intézetek azonban borúlátóbbak: várakozásaik szerint idén az átlagos napidíj 9,5 százalékkal lesz kisebb, mint 2002-ben.

Csak kiegyenlítődött?

A bankszektorban kifizetett tanácsadói díjak zuhanásszerű csökkenése arra vezethető vissza, hogy valaha a pénzintézetek fizettek a legjobban a szolgáltatóknak. A kereskedelem és a gyártócégek mindig takarékosabbak voltak, csak kiegyenlítődik tehát az árszint a szektorok között. “Az utóbbi években a bankok fizettek a legjobban, ebben az évben azonban a távközlési cégektől lehet a legmagasabb honoráriumokra számítani” – tette világossá Ortwein. 

A bankok a legfukarabbak

A különféle területeken nagyon eltérnek a tanácsadói díjak. A PAC kutatói a következő három tanácsadói kategóriában vizsgálták a Németországban ma szokásos honoráriumokat: junior tanácsadó, tanácsadó, szenior tanácsadó, és elemezték az IT-tanácsadás, a vevőközpontú szoftverfejlesztés, valamint az általánosan használt szoftverek bevezetése területén is a jövedelmeket, összesen kilenc ágazatban.

A tanulmányból kiderül, hogy a junior tanácsadók bankoknak végzett, vevőközpontú alkalmazások elkészítéséért kapott napidíja csökkent a legerősebben: 900 euróról 700 eurónál kevesebbre – majdnem 25 százalékkal. Az energiaszolgáltató cégeknek SAP alkalmazásokat bevezető szenior tanácsadók viszont majdnem ugyanakkora napidíjjal számolhatnak, mint egy évvel korábban – magyarázta Tobias Ortwein, a PAC munkatársa. A szabadúszók egy része kimarad ebből az árvitából, mivel őket – egyedi tudásuk révén – ügyfeleik nem pótolhatják mással.

Az ERP iránt nincsen kereslet 

Az IT-tanácsadók jókora honoráriumesését a Meta Group is kimutatta. A listaárakról adott tájékoztatása részben becslésen, illetve a felhasználókkal és a szolgáltatókkal folytatott beszélgetéseiken alapul. Andreas Burau, a Meta Group vezető tanácsadója szerint a hivatalosan megnevezett óradíjak az előző évhez képest 5-10 százalékkal csökkentek, de ez a szám kevéssé tükrözi a valóságot. A tanácsadói szolgáltatások egyre több helyen tartoznak központi beszerzés alá, s ezekben az esetekben jókora engedményeket csikarnak ki a tanácsadóktól.


“Konkrét ajánlati helyzetekben 30-50 százalékot is” – mondta Burau. Szerinte azok az IT-szakemberek számíthatnak viszonylag állandó bevételre, akiknek vannak vállalati alkalmazásintegrációs (EAI) és mobil informatikai technológiákkal kapcsolatos ismereteik. “Túl nagy a kínálat az ERP-területeken” – szögezte le.

Csökkents, vagy mehetsz?

Ortwein, a PAC kutatója is arról számolt be, hogy a tanácsadásra támaszkodó vállalkozások az általánydíjas szolgáltatások árából olykor 30 százalékos engedményt igyekeznek kikényszeríteni. “Biztos vagyok abban, hogy részben sikerül is nekik” – jegyezte meg.

Hasonló eredményekre jutott a Computerwoche is az mmO2 szolgáltató informatikai vezetőjével, Alexander Röcherrel való beszélgetésből. Az mmO2 Németországban, Nagy-Britanniában, Írországban és Hollandiában üzemeltet mobil hálózatokat. “Tavaly valamennyi nekünk dolgozó tanácsadó cégtől körülbelül 15 százalékos árcsökkentést kértünk – mondta. – Néhányan megadták, mások alkudni próbáltak, megint mások elutasították a kérésünket. Ez utóbbi esetben aszerint határoztunk, hogy mi magunk is megbirkózunk-e az eddig általuk végzett munkával, illetve milyen következményekkel járhat a velük kötött szerződések felbontása. Az esetleges szerződésbontás megemlítése után néhány üzleti partnerünk készen állt a tárgyalásokra. Részben mégis megszakítottuk üzleti kapcsolatainkat.”

A teljes cikk a Számítástechnika augusztus 19-ei, 34. számában olvasható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik