Belföld

Magyarul is olvasható immár az EU alkotmánytervezete

Magyar nyelven is megjelent az Európai Unió alkotmánytervezete, amely a jövő évi bővítés után a kontinens 25 országa - köztük Magyarország - számára határozza majd meg a közösségi lét szabályait.

A 176 oldalas dokumentum a Miniszterelnöki Hivatal és a Külügyminisztérium közös kiadású ,,Európai Füzetek,, sorozatának legújabb kiadványa, de pdf-formátumban az internetről, a kancellária stratégiai elemző központja honlapjáról is letölthető.

Az alkotmánytervezet magyar kiadásához a kormány két tagja, Kovács László külügyminiszter és Bárándy Péter igazságügy-miniszter írt előszót. A magyar diplomácia vezetője a dokumentum bemutatására rendezett keddi sajtótájékoztatón azt emelte ki, hogy az új EU-alkotmánnyal kapcsolatos magyar álláspont ügyében nem csak pártközi egyeztetést tartanak, hanem a civiltársadalom véleményét is figyelembe veszik majd.

Az alkotmánytervezetet az Európai Unió októberben kezdődő kormányzati konferenciája vitatja meg, addigra kell tehát egyezségre jutni a hazai társadalom jelentős erőinek abban, hogy milyen konszenzusos álláspontot képviseljen a magyar küldöttség.

Kovács László szavaiból az derült ki, hogy az egyik legfontosabb elérendő cél a tagok egyenjogúsága, s hogy meglegyen ennek szervezeti, szabályozásbeli garanciája. Magyarország például ragaszkodik ahhoz, hogy az Európai Bizottságban (az unió kormányában) minden tagállamnak legyen biztosa (minisztere), ezt a jelenlegi tervezet ebben a formában nem tartalmazza, s több nagy EU-tagállam nem is támogatja.

Az EU-alkotmány tervezete magyarul az alábbi címen érhető el:

http://www.stratek.hu/images/pdf/EUF00_Kulonszam2.pdf


Forrás: www.euro.hu


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik