Belföld

A PSZÁF a K&H-ügyben tárgyalt belga társintézményével

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) és az integrált belga pénzügyi felügyelet (Commission Bancaire et Financiere) aggályát fejezte ki a Pannonplast-ügy következményeként feltárt szabálytalanságok, a lehetséges pénzmosási és pénzügyi bűncselekmény leágazásai miatt - közölte a PSZÁF kedden az MTI-vel.

A PSZÁF és az integrált belga pénzügyi felügyelet – a köztük létrejött kétoldalú együttműködésről és információcseréről szóló megállapodás keretében – magas szintű megbeszélést tartottak Budapesten augusztus 11-12-én, hogy megvitassák a Pannonplast-ügy következményeit és azokat a pénzügyi csalásra utaló megállapításokat, amelyeket a PSZÁF vizsgálatai során tárt fel.

A PSZÁF közleménye szerint mindkét hatóság továbbra is folytatja együttműködését a témában és a jövőben is megosztanak a hatáskörükbe tartozó minden releváns információt annak érdekében, hogy haladást érjenek el közös vizsgálatukban. Aláhúzták annak szükségességét, hogy minden érintett hatóság a saját hatáskörében csatlakozzon hozzájuk az ügy teljes körű feltárása érdekében.

A PSZÁF június 17-én nyilvánosságra hozott határozatában megállapította, hogy a Britton Kft. és a Pevdi Kft. szabálytalanul vette át az ellenőrzést a Pannonplast Rt. felett és felszólította a társaságokat, közöljék valós tulajdonrészüket, és ideiglenesen felfüggesztette tulajdonosi jogaik gyakorlását.

A PSZÁF célvizsgálata megállapította, hogy január 30. és február 5. között több függetlennek látszó, de kivétel nélkül a K&H brókercége, a K&H Equities állandó és megkülönböztetett elbánásban részesülő ügyfélkörébe tartozó befektető összesen 1,2 milliárd forint értékben több mint 950 ezer darab Pannonplast-részvényt vásárolt a tőzsdén.

A K&H Bank Rt. belső vizsgálata súlyos szabálytalanságokat tárt fel a brókercégénél: elismerték, hogy mind a Pannonplast részvénycsomagot összegyűjtő befektetők, mind a papírokat megvásárló kft.-k, mind az ügyletet közvetetten finanszírozó Állami Autópálya Kezelő Rt. kapcsolatba hozható Kulcsár Attilával, a K&H Equities vezetőjével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik