Belföld

Dávid Ibolya vállalná az európai képviselőséget

Elvállalná az európai parlamenti (EP) képviselőválasztáson az MDF jelölését Dávid Ibolya, "ha ez a párt listájának beazonosítását teszi könnyebbé". A Magyar Hírlapnak úgy nyilatkozott, pártja elsődleges szempontja az európai szintű magyar nemzeti érdekérvényesítés.

“Nem biztos azonban, hogy az erre a feladatra legalkalmasabb személyek kellőképpen ismertek a társadalom vagy az állampolgárok előtt, ezért fontos lehet, hogy a lista élén ismert politikusok szerepeljenek”. Dávid Ibolya a Magyar Hírlapnak azt mondta, mindenképpen Magyarországon, magyar nemzeti politikusként kíván a jövőben tevékenykedni.

Arról nem nyilatkozott, hogy ha bejutna az Európai Parlamentbe lemondana-e erről a pozícióról, avagy magyar képviselői mandátumáról. A két pozíció ugyanis – az európai képviselők választásáról szóló törvényjavaslat értelmében – összeférhetetlen. A tervezet szerint az EP-be az a párt delegálhat képviselőket, amely a választáson eléri az 5 százalékos küszöbértéket. Az MDF elnöke régóta a politikusok népszerűségi listájának élén szerepel, ellentétben a közvélemény-kutatási adatok szerint jelenleg egy-két százalékon álló pártjával.

Az MDF elnöksége szerdán ülésezik. A megbeszéléstől a pártbéli viták elcsitulását várják, hogy egységes politizálással készülhessenek az EP-választásokon való önálló megmérettetésre.

A pártban korábban komoly konfliktus alakult ki, amikor júniusban Lezsák Sándor alelnök felvetette annak a lehetőségét, hogy Dávid Ibolya mondjon le, és a párt listavezetőjeként induljon az európai parlamenti választáson. Erre az esetre Lezsák az elnöki pozícióba Medgyasszay Lászlót ajánlotta, aki felháborodással fogadta az ötletet. Mások úgy tudják, Lezsák magát látná szívesen az elnöki székben.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik