Belföld

A kormányfő kitüntette Tom Lantost

Medgyessy Péter átadta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést Tom Lantos amerikai kongresszusi képviselőnek. A kormányfő köszöntőjében méltatta, hogy az idén 75. életévét betöltött magyar származású politikus mindig megkülönböztetett figyelmet fordított a magyar–amerikai kapcsolatok elmélyítésére. Áldozatos tevékenységéért hálás az ország – hangsúlyozta beszédében a miniszterelnök

Medgyessy Péter kiemelte azt is, hogy az amerikai képviselő és felesége közreműködése révén áll ma a köztársasági eszme egyik legjelesebb magyar képviselőjének, Kossuth Lajosnak a mellszobra a washingtoni Capitoliumban – áll a Miniszterelnöki hivatal közleményében.

Tom Lantos több mint két évtizede szorgalmazza Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok együttműködését, a kormányzati és civil szféra közötti kapcsolatok fejlődését. Tevékenysége nagy hatást gyakorolt Magyarország transzatlanti politikájára is. A demokrata párti politikus a kongresszus nemzetközi kapcsolatokért felelős társelnökeként támogatja, hogy az európai integrációs folyamatban Magyarország is kiegyensúlyozott kapcsolatokat ápoljon a transzatlanti közösség észak-amerikai és európai tagjaival.

Tom Lantos jelentős szerepet játszott a Holocaust idején tízezreket megmentő svéd diplomatával, Raul Wallenberggel kapcsolatos kutatások előmozdításában. A magyar származású politikus hathatósan hozzájárult a kongresszusban idén megalakult magyar csoport létrejöttéhez. A csoport az Egyesült Államok területén és azon kívül élő magyarok érdekeinek érvényesítését kívánja segíteni az amerikai törvényhozás mindkét házában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik